E-Notícies - 23/03/2011 - Redacció
L'equip d'Internacional de Barcelona Decideix, encapçalat per Anna Arqué i Elisenda Paluzie, han viatjat a Nova York amb dos objectius: "d'una banda, presentar la plataforma a la comunitat catalana a Nova York; de l'altra, posar damunt la taula de diferents organismes el debat sobre la independència de Catalunya".
En un acte organitzat pel Catalan Institute of America el passat 19 de març, els barcelonins residents temporalment a Nova York van poder votar i fer-se fedataris. Durant quatre dies, a diferents despatxos de les Nacions Unides i de l'Ajuntament de Nova York, "el dret universal d'autodeterminació es va concretar i visualitzar en la capital de Catalunya i en els milers de voluntaris que treballen per portar a la pràctica la democràcia i la llibertat que implica aquest dret reconegut per la comunitat internacional com a universal".
Les trobades i presentacions realitzades durant aquesta estada han permès a l'equip d'Internacional de Barcelona Decideix parlar amb representants d'entitats i institucions de foment de la identitat catalana a Nova York, com Mary Ann Newman, directora del Centre Català de la Universitat de Nova York, però també amb responsables de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i de l'Ajuntament de Nova York.
En concret, amb la cap de la Unitat de Descolonització de l'ONU, Laura Vaccari; amb la responsable per a Europa de l'Alt Comissionat de Drets Humans, Giorgia Passarelli, i amb la regidora demòcrata de l'Ajuntament de Nova York Melissa Mark-Viverito.
Davant les seves interlocutores, Anna Arqué va argumentar que la determinació de la ciutadania a exercir la democràcia possibilitarà aquest 10A a Barcelona que milers de ciutadans votin i "cal que els organismes internacionals siguin conscients que aquests barcelonins —i els catalans en general— no solament sabem quins són els drets que ens emparen com a ciutadans europeus del segle XXI sinó que, a més, exigim posar-los en pràctica".
"No venim a explicar qui som ni a queixar-nos, venim a explicar que el poble català és prou madur per exercir el dret d'autodeterminació". Per la seva banda, Giorgia Passareli va reconèixer que "el dret internacional empara la reivindicació de l'exercici del dret d'autodeterminació en el cas de Catalunya, tal com estableix l'article 1 del Pacte de Drets Civils i Polítics de l'ONU".
"Tots els pobles tenen el dret a l'autodeterminació", però també va admetre la dificultat de la implementació del dret internacional a la pràctica". Elisenda Paluzie va valorar, doncs, que "la legalitat internacional ens empara, però el que cal és que tinguem la determinació política necessària per exercir els nostres drets".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada