Diari Ara - 6/09/2011 - Carles Arbolí, Sònia Sànchez
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va instal·lar ahir en una cerimònia de la confusió i va haver de rectificar el seu mateix president, Miguel Ángel Gimeno, en un gest inaudit. Si diumenge i encara ahir dilluns al matí, en entrevistes radiofòniques, Gimeno qualificava de "tremendistes" algunes interpretacions a l'ultimàtum de l'alt tribunal català sobre la immersió lingüística i aclaria que només es referia als casos puntuals de tres famílies, a la tarda el TSJC sortia públicament a rectificar-lo: el català a l'escola està en perill i la interlocutòria obliga a incloure el castellà com a llengua vehicular a les aules en un termini màxim de dos mesos. Això si no prospera el recurs que aquesta mateixa setmana presentarà la Generalitat, però el cert és que l'optimisme que s'havia anat instal·lant al llarg del cap de setmana es va ensorrar ahir de cop després del posicionament del TSJC, que es va voler visualitzar com un aclariment però que sembla més una relliscada del seu president.
Fonts de l'alt tribunal català parlaven ahir de "matisació", però el matís aquí passa d'una mesura que només afectaria tres alumnes, a una altra que repercutiria directament en tota la comunitat educativa. L'argument és que el president del TSJC "no havia estudiat encara el cas a fons".
Aquest escenari certifica que el model de la immersió lingüística està en un risc real i a les mans del recurs del Govern i de la sensibilitat dels tribunals. Tenint en compte els antecedents i la marxa enrere de Miguel Ángel Gimeno, l'estat d'ànim al Palau de la Generalitat, i al departament d'Ensenyament en particular, ha passat de la seguretat del cap de setmana a una nebulosa de dubtes. La consellera Irene Rigau, abans de la rectificació del TSJC, explicava ahir al matí a RAC1 que se sentia "asserenada" per les paraules de Miguel Ángel Gimeno, quan va reconèixer que no es qüestiona el model sinó les demandes concretes. Una serenor que es trencava a la tarda per sorpresa i indignació de tothom.
"Si he de marxar, ho faré"
Malgrat tot, Rigau insistia que està disposada a enfrontar-se a les conseqüències, "des d'una multa a una inhabilitació per càrrecs públics", de no acatar la interlocutòria del TSJC. "Si haig de sortir de la política per la llengua ho faré, perquè vaig entrar en política precisament per la llengua", va assegurar la consellera, molt crítica amb el que considera que és "el setge d'un estat contra una llengua". I l'horitzó a més llarg termini tampoc és gaire optimista, tenint en compte que el Tribunal Constitucional té pendent de resoldre el recurs que va presentar el PP l'octubre del 2009 contra la llei d'educació de Catalunya i que va ser admès a tràmit dos mesos després.
L'ultimàtum judicial serà respost per les mateixes escoles el primer dia del curs escolar. La plataforma Somescola.cat, nascuda en resposta a la sentència del Suprem del desembre del 2010 i formada per una quarantena d'entitats -entre elles tots els representants de la comunitat educativa catalana, a més d'entitats cíviques com Òmnium Cultural-, va convidar ahir tots els centres de Catalunya a rebre els alumnes dilluns vinent amb un cartell, que ella mateixa distribuirà, amb el lema "Una llengua, una escola, un país". La plataforma va convocar també concentracions de protesta per a aquell mateix dia, a les set de la tarda, a totes les places majors de pobles i ciutats de Catalunya.
La resolució del TSJC ha donat embranzida a Somescola.cat i l'ha portada a accelerar la convocatòria de diverses accions que ja estava preparant els últims mesos en defensa de la immersió lingüística. Ahir mateix, van emplaçar tots els ajuntaments de Catalunya a descarregar-se el text de la moció que hi ha penjat al web de Somescola.cat per aprovar-la aquests dies en els seus plens municipals, expressant oficialment el seu rebuig a la sentència del Suprem. Després que els cinc principals sindicats catalans (CCOO, USTEC, UGT, USOC i CGT) aprovessin, ahir al matí, un manifest unitari en defensa del model educatiu català, la coordinadora Somescola va congregar, a la tarda, tots els representants de la comunitat educativa i de la societat civil per fixar l'agenda de pròximes accions. Van decidir deixar, però, "la discussió més ideològica" per al plenari de la plataforma, que aquesta mateixa setmana debatrà un possible clam unitari a la insubmissió, segons el director d'Unescocat, Miquel Àngel Essomba. A l'agenda reivindicativa hi tenen també l'impuls d'activitats didàctiques sobre la llengua a totes les escoles, que culminarien el 26 de setembre, Dia Europeu de la Llengua. A les manifestacions al carrer -ahir hi va haver les primeres a Girona i Lleida- s'hi han anat afegint, des de divendres, les protestes a través de la xarxa. La pàgina de Facebook "Jo no acato la sentència contra el català", creada dissabte, estava ahir al vespre a punt d'arribar als 50.000 seguidors, mentre que hashtags com #jonoacato i #somescola inundaven el Twitter.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada