divendres, 15 d’abril del 2011

Rebuig a les sentències del TS contra el català



Diari Avui - 15/04/2011 - Lluís Bou


El ple del Parlament va aprovar ahir una moció en què expressa la seva “discrepància davant les interpretacions restrictives que limiten l'ús del català a l'ensenyament i les administracions del país” i que estan inspirades en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. El text feia clara al·lusió a les sentències del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística a l'escola.

La moció proposada per Esquerra va quedar aprovada, després de diferents transaccions amb CiU i el PSC, amb els vots a favor de tots els partits excepte Ciutadans, que hi va votar en contra. El PP va mostrar-hi una actitud encara més crítica, fins al punt que es va negar a participar en la votació, en un gest del tot inusual. Va argumentar que amb la moció aprovada la cambra es converteix en “còmplice” d'un desacatament a la llei.

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va apel·lar a la llibertat d'expressió per avalar que el legislatiu es pronunciï en aquests termes, recordant que es pot opinar sobre les sentències. En termes similars, el diputat del PSC Miquel Iceta va remarcar que discrepar d'una sentència no és desacatar-la, mentre el republicà Pere Bosch va expressar perplexitat perquè el PP critiqués la votació, ja que no va dir res quan el TC es va manifestar “en contra del poble català” amb la sentència contra l'Estatut.

Després de converses durant tot el matí, CiU, el PSC, ICV-EUiA, ERC i SI van acordar aprovar, abans del 31 de desembre, el reglament que ha de desplegar la llei catalana del cinema, en consens amb el sector. El govern tripartit va aprovar la llei, amb el suport de CiU, però no va arribar a desenvolupar-la. I ara la conselleria de Cultura està negociant amb el sector del cinema, amb l'objectiu de garantir la presència del català a les pantalles. Fins ara tots els intents han fracassat per l'oposició de les majors, i les dificultats econòmiques que té el sector.

En matèria de llengua, el Parlament també va instar el govern a garantir i consolidar els recursos destinats al Consorci per a la Normalització Lingüística, i adequar-los perquè sigui una entitat d'acollida per a les persones immigrades juntament amb altres agents formatius.