dissabte, 16 d’abril del 2011

El coratge ens salvarà




Diari Avui - 16/04/2011 - Guillem Vidal


Quatre anys després de Benvingut al paradís, els valencians Obrint Pas tornen dilluns amb un dels discos més esperats de la temporada: Coratge, que no únicament és un disc sinó també un llibre amb vint capítols firmats per plomes com les de les escriptores Isabel-Clara Simó i Elvira Cambrils; els cantants Feliu Ventura, Pau Alabajos i Cesk Freixas, i el periodista Vicent Partal. “Volíem aprofundir més en les cançons, poder explicar més coses”, valora Xavi Sarrià, cantant del nonet.


Coratge, publicat per Propaganda pel Fet!, és un disc amb els ingredients habituals d'Obrint Pas (predomini del ritme, el so de la dolçaina, lletres amb compromís però festives, un eclecticisme musical rotund...) que exalça diferents formes de coratge. “És el coratge d'enfrontar-nos a una situació nacional i social prou complicada, però també el coratge que ens ha fet arribar fins aquí –valora Sarrià–. Tenim un coratge acumulat que ens permet mirar enrere per enfocar el demà”. “El coratge al qual ens referim és també el dels herois quotidians –rebla el clau Miquel Gironès, responsable de fer sonar la dolçaina, la guitarra i les percussions–. El de la gent que, per exemple, ha aconseguit que la música en valencià tingui ara la força que té, o el de la gent anònima que, cada divendres, va a l'assemblea del seu poble per aconseguir aturar les obres de no sé quin camp de golf. El coratge, en definitiva, de la nostra generació, que ha aconseguit coses que fa uns anys eren impensables”. Un concert al barri de Benimaclet de València va tornar a posar a prova fa dues setmanes el coratge del grup. “La Generalitat va estar intentant fins a l'últim moment que el concert no se celebrés, però al final vam ser 8.000 persones –afirma Sarrià, orgullós–. Va ser una manera d'adonar-nos que València és viva, i que continuem endavant”.


A banda de les vint persones que han contribuït amb paraules en el llibre que acompanya el disc, Coratge es caracteritza per un ampli ventall de músics amics col·laborant: hi canten, per exemple, el seu heroi Fermin Muguruza i la veu de l'Orquestra Àrab de Barcelona, Mohamed Bout Ayub. També, en una final Jota de valencians, Pep Gimeno Botifarra, Miquel Gil, Mara Aranda i la gent d'Al Tall. “És possible que, des de fora, pugui semblar una cosa estranya, però la realitat és que ens ha influït gent molt diversa, i per a nosaltres, el de Muguruza i Botifarra, passant per Mara Aranda o les Pepper Pots, és un nexe natural”, opina Gironès, per qui “la permeabilitat d'influències” sempre ha estat una de les essències d'Obrint Pas.


Coratge inclou també exercicis introspectius com ara La vida sense tu, reflexions entorn dels viatges del grup arreu del món (l'últim, fa només uns mesos, al Japó) i una dedicatòria a l'activista i professora universitària Mavi Dolz, morta prematurament ara fa dos anys. “Era la ultrafan més gran que hem tingut mai –recorden–. Ens havia ajudat molt i, aquesta cançó, Seguirem, era una manera de parlar dels herois quotidians, que potser no són massa populars però que, per a nosaltres, són tan herois com ho han estat Ovidi Montllor o Vicent Andrés Estellés. Són els herois que fan que les coses avancin cada dia, i Dolz tenia una capacitat per il·lusionar de la qual vam aprendre molt”.


Obrint Pas ja es preparen per tornar a fer la volta al món, amb retorn al Japó inclòs per aquest estiu. “Ens hem submergit en moltes cultures diferents, i això ens ha fet valorar la nostra pròpia”. El dia 28 actuen a Barcelona.