dijous, 28 d’abril del 2011

Recurs contra la democràcia




Diari Avui - 28/04/2011 - Editorial


L'advocacia general de l'Estat va presentar ahir al Tribunal Suprem (TS) els anunciats recursos electorals amb què s'impugnen les 254 llistes per a les eleccions municipals que presenta la coalició Bildu, formada per EA, Alternatiba i independents abertzales. També s'impugnen un total de setze agrupacions electorals del mateix entorn independentista basc. En una lectura absolutament i indissimuladament política de l'assumpte, l'Estat considera que aquestes llistes són el “vehicle formal” per permetre que l'esquerra abertzale il·legalitzada acudeixi a les eleccions i les vincula directament amb ETA. En paraules de l'advocat de l'Estat, serien un “pla B” de l'esquerra abertzale després que el Suprem va prohibir la inscripció de Sortu en el registre de partits.


L'Estat ha optat per la via del recurs electoral perquè sap que per la via judicial de la il·legalització a través de l'aplicació de la llei de partits no hi té res a fer. L'Estat espanyol actua, per tant, fent ús d'una perversió de la justícia. Perquè no ens trobem davant d'una actuació que busqui dirimir si aquestes llistes són legals o no ho són sinó que, des de la convicció que aquestes candidatures no han de concórrer a les eleccions, s'ha dissenyat una estratègia per impedir que entrin en campanya. Ras i curt. L'Estat no té cap intenció que es faci justícia sinó que, simplement, busca una cobertura jurídica per a una decisió política que no resisteix la més mínima confrontació amb la normalitat democràtica.


La legítima i necessària lluita contra el terrorisme d'ETA ja fa temps que a Madrid es confon amb la lluita contra l'independentisme basc. Tot en el mateix sac, tot sota la mateixa obsessió espanyolista uniformitzadora que, sota el paraigua orgànic d'un sistema legalment democràtic, utilitza els poders públics per, segons la seva conveniència política, disminuir la qualitat democràtica d'un sistema de llibertats.