dissabte, 30 d’abril del 2011

Un líder




Diari Avui - 30/04/2011 - Vicent Partal


Hi ha un conegut estudi d'Andrew Roberts que analitza els trets que van convertir Winston Churchill en el gran líder britànic del segle XX, heroi de la Segona Guerra Mundial, en el moment possiblement més difícil de la història del seu país. La gràcia de l'estudi és que estableix categories definitòries del lideratge, que després podem aplicar a qualsevol. Així diu que Churchill tenia experiència, era personalment íntegre, acumulava una gran energia, tenia principis i pensament propi però sabia escoltar, gaudia d'una gran capacitat de visió de conjunt, no fallava mai en el moment decisiu, excel·lia en la capacitat comunicativa i sabia crear equips i fer-los funcionar. Característiques totes elles que, amb permís, podríem adjudicar també a Pep Guardiola, especialment en una setmana tan remarcable i excel·lent com la que estem tancant. Al camp i a la sala de premsa.

Guardiola a Madrid ha demostrat que sap administrar el lideratge com poca gent en aquest país sap fer. Perquè Guardiola sap perfectament quan és l'hora de dir prou i posar-se al capdavant per respondre de forma contundent a la vilesa –com ho va fer Churchill en el seu famós discurs de declaració de guerra al Parlament–. Perquè Guardiola sap que cal preparar el contraatac al camp de batalla amb professionalitat, sempre amb el cap clar i abandonant tota confiança en la sort –com va fer Churchill viatjant de forma incansable arreu del món per bastir la coalició que acabaria derrotant Hitler–. I perquè Guardiola sap que no pots abandonar mai la teua gent, els qui al final t'han de portar a la victòria –com ho sabia Churchill i ho demostrava pujant als terrats de Londres quan l'aviació nazi atacava la capital i els seus habitants l'havien de defensar amb poals d'aigua.

No és habitual ni normal trobar-se gent així. Hi ha qui diu que neixen de la necessitat però jo no ho crec. Crec, això sí, que alguns apareixen en el lloc exacte en el moment just i que aleshores es fan grans, molt grans. Però no perquè els hagen regalat res sinó perquè saben obrir-se pas, tossuts.

Ho deixe ací però no sense recordar que l'estudi de Roberts hi contraposa també el lideratge malèvol de Hitler. Ja es poden imaginar que donaria per a molt...

Sobiranisme i unitat




Diari Avui - 30/04/2011 - Xevi Xirgo


M'és difícil, molt difícil, no estar d'acord amb el manifest sobiranista que s'ha fet públic aquests dies per donar suport a la Conferència Nacional per l'Estat Propi que se celebra avui a Barcelona. És difícil, molt difícil, no estar d'acord amb la necessitat de crear una xarxa col·lectiva que aglutini les diferents i diverses tendències sobiranistes que hi ha al país, per pintoresques que siguin algunes. I és difícil, per tant, molt difícil, no estar d'acord amb el text que a hores d'ara ja han signat Lluís Llach, Alfred Bosch, Armand de Fluvià, Lluís Gavaldà i Heribert Barrera, entre altres personalitats, i que quan es va presentar va tenir també el suport de moltes altres, com ara Joan Manuel Tresserras, Joel Joan i Ernest Benach. És difícil, molt difícil, no estar d'acord que aquest és un bon moment per fer-ho, just quan venim d'unes quantes consultes sobiranistes nascudes de la societat civil i el país es troba en aquest carreró sense sortida en les seves relacions amb Espanya. Els impulsors fan un paral·lelisme entre la Conferència Nacional per l'Estat Propi que promouen amb l'Assemblea Nacional de Catalunya del 71, la plataforma antifranquista que va treballar pel reconeixement de la nostra identitat com a país. D'acord. Però és difícil, molt difícil, no acabar reconeixent que, de fet, impulsar un manifest així quaranta anys després és reconèixer algun fracàs. El primer, el del nostre encaix. El segon, que cap partit (que és a qui els tocaria fer-ho) no hagi sabut canalitzar aquest sentiment i hagin deixat orfes milers de catalans. I el tercer, és clar, que a hores d'ara sobiranisme i unitat encara siguin termes antagònics.

Alemanys feixistes i catalans hipòcrites




E-notícies - 28/04/2011 - Víctor Alexandre


Aquest 30 d'abril farà seixanta-sis anys de la mort d'Adolf Hitler, i, atesos els intents dels negacionistes per fer creure a les noves generacions que el terror nazi va ser un conte de fades, és un bon moment per recordar certes coses i certs noms relacionats amb aquell malson, com ara el sinistre Martin Bormann, mà dreta de Hitler. Bormann havia nascut l'any 1900, i el 1945, arran de la victòria dels aliats, se'l va donar per desaparegut. Vint-i-set anys després, el 1972, les seves restes van ser trobades a Berlín, però hi havia seriosos dubtes que fos ell. Aleshores, la fiscalia de Frankfurt va començar una llarga investigació en el decurs de la qual van localitzar una neboda de Bormann que els va donar sang per poder-la comparar amb l'ADN de les restes trobades a Berlín i van descobrir que era la mateixa. Aquesta troballa va ser més important del que semblava, perquè deia ben clar que, contràriament al que pensava tothom, Martin Bormann no havia aconseguit fugir a Sud-amèrica sinó que havia mort al cor d'Alemanya. Abans d'arribar a aquestes conclusions, però, la policia havia detingut setze homes creient-se que eren Bormann i havia seguit el rastre de 6.400 pistes.



Sigui com vulgui, es tractava d'un ésser repulsiu i sanguinari descrit per Hermann Göring, a qui Hitler va nomenar successor, com "un petit secretari, un gran intrigant i un porc fastigós". El 29 d'abril de 1945, la nit que Hitler i Eva Braun es van casar, suïcidant-se l'endemà, el petit secretari Bormann va ser nomenat pel führer "executor del testament, amb llibertat per a tota mena d'actuacions jurídiques". Bormann, però, no va viure gaire més temps. Quan les tropes russes van entrar a Berlín, van trobar el seu diari amb una última frase escrita l'1 de maig de 1945: "Intent d'evasió". Ara es dóna per descomptat que va ser el suïcidi la causa de la seva mort.



Gairebé set dècades després de tot allò, Alemanya ha fet un gran esforç per netejar la imatge que el nazisme va deixar del país. I ho ha fet de debò. Ho hem vist, per exemple, en el cas del poderós grup editorial Bertelsmann i la seva relació amb el nazisme. Recordem que es va crear una comissió independent, presidida per un historiador jueu, per investigar les activitats de l'empresa durant el III Reich, davant els indicis que no tan sols no va ser tancada pels nazis, com s'havia dit, sinó que va imprimir propaganda militar en favor seu. Res a veure amb Espanya, on el franquisme continua controlant el poder i personatges com Manuel Fraga Iribarne es mantenen en la política activa sense ni tan sols haver renegat mai d'allò que van ser. A Catalunya, però, encara és pitjor. A Catalunya encara hi ha més cinisme i hipocresia, perquè han estat tres els partits polítics que han homenatjat amb tots els honors un dirigent feixista com Juan Antonio Samaranch. Tres partits -Partit Socialista-Esquerra-Iniciativa-, galdosament autoanomenats d'esquerres, que el 22 d'abril de 2010, i en el mateix Palau de la Generalitat, no van tenir escrúpols a burlar-se i escopir sobre la tomba dels milers de catalans que, pel sol fet de defensar els drets nacionals de Catalunya, van morir a mans del règim assassí i sanguinari de Samaranch. Aquesta és la gent que avui, dient-se d'esquerres, catalanista, i alguns fins i tot independentistes, han governat el país durant set anys i es dediquen a donar lliçons de democràcia. Per això estan en contra de la regeneració democràtica, perquè saben que la regeneració democràtica passa indefectiblement per la seva defunció política.

"L'amo mai no vol federar-se amb l'esclau"



Nació Digital - 25/04/2011 - Diego Giménez


L'abolició recent de les curses de braus aprovada pel Parlament de Catalunya és un fet d'una transcendència extraordinària. El mateix dia de l'abolició, Catalunya va aparèixer a tots els noticiaris del món i l'endemà se'n van fer ressò les portades de la premsa internacional. Seguint un esquema similar al de La revolta dels animals, d'Orwell, Cor de brau, de Víctor Alexandre, parla dels drets dels animals i dels pobles.

 
La novel·la narra en clau d'humor l'abolició de les curses de braus, a través d'una família ramadera catalana que es veu afectada per l'abolició, alhora que ens mostra el rerefons polític i identitari dels arguments de les dues parts enfrontades, els protaurins i els antitaurins. Per què va triar la faula per tractar el tema?

El tema era espinós. Per principi, sento un fort rebuig per tota mena de maltractament a qualsevol ésser viu, ja sigui un brau o un conill. La idea del llibre, però, va ser una proposta de qui llavors era el director general del Grup 62, Fèlix Riera. Em va demanar de desenvolupar aquest tema, arran de l'abolició, i vaig acceptar. Però no volia només parlar dels braus, sinó de tots els éssers vius maltractats.



Quan es va documentar, què hi va trobar?
Quan entres en aquest tema és terrible perquè prens consciència de com viuen i com moren infinitat d'animals. Per exemple, és esfereïdor veure com viuen els animals tota la vida en un espai minúscul, l'un al costat de l'altre. El llibre vol ser una crida als mitjans de comunicació. Les càmeres entren cada dia al Camp Nou per veure què diuen els jugadors, però no fan el mateix a l'hora d'explicar i denunciar què passa a les granges, a les facultats de medicina, als laboratoris, als escorxadors... Si la societat no està informada no pot tenir opinió. I així s'alimenta la inèrcia que afavoreix la continuïtat d'aquest tracte cruel amb els animals.



D'allò que els ulls no veuen, el cor no se'n dol.
El progrés d'una societat es mesura segons com tracta els animals. Em sembla molt trist que una societat que es pretén civilitzada es vanti de maltractar animals i que, a més, en faci negoci. En aquest sentit, el llibre pretén ser, com deia, una crida als periodistes perquè amb el seu relat de la realitat generin una pressió social que influeixi en la classe política. La classe política, com s'ha vist amb el tema dels correbous, no està gens interessada a fer el que ha fet amb els braus de lídia perquè creu que hi podria perdre vots.



Al llibre tracta aquest tema. Per què creu que es van separar les reivindicacions?

Estic d'acord que se separessin les dues coses. Crec que una cosa era el debat sobre l'abolició de les curses i l'altre els correbous. Ajuntar-ho hauria estat negatiu per a l'abolició de les curses, perquè llavors tots els que van votar a favor de l'abolició –però que estaven a favor dels correbous– no haguessin votat. Estratègicament, des d'un punt de vista polític, va ser bo. Ara bé, solucionat això cal abordar el tema dels correbous amb un altre debat. La nostra humanitat l'hauríem de demostrar tractant humanament tots els éssers vius.



Però al llibre no només defensa els drets dels éssers vius, també parla dels pobles...
Encara que no es diu de manera explícita, el tema de l'independentisme hi apareix. De fet, tot el llibre és un cant a la llibertat, a l'ètica i a la dignitat. Per altra banda, l'abolició dels braus es va polititzar molt. Si més no, per part dels protaurins. Mentre que els abolicionistes –entre els quals no tothom era independentista– no parlaven de qüestions polítiques o identitàries, els protaurins defensaven la Fiesta adduint que era una festa nacional espanyola i, com a tal, cultura catalana.



Només entenen Catalunya com una part d'Espanya...
Sí, exacte. Però si la Fiesta, veritablement, és cultura catalana i no pas un espectacle forà que ha trobat adeptes –com podria trobar-ne el ‘rodeo', per exemple–, com és que tot el seu lèxic és espanyol? Com és que tot el que forma part de la Fiesta té noms i denominacions espanyols?



Tot i així es percep en l'obra un esforç per presentar una visió imparcial de la situació...

He hagut de fer un esforç, en aquest sentit, però ha estat positiu posar-me en la pell d'alguns dels personatges protaurins. No volia reduir el tema a un conflicte entre bons i dolents.



Va trobar arguments per defensar les curses?
Sí, n'hi ha, però no s'aguanten. Les curses, certament, són un dels espectacles més reals que existeixen. Vull dir que la mort i la sang hi són presents de debò, no com a ficció. Però aquest argument no pot justificar mai l'existència de la Fiesta. Per altra banda, també hi ha molta hipocresia i molta trampa.



Quin paper juga el personatge del periodista anglès en la novel·la?
Vol ser el contrapunt neutral que investiga i que no està ni a favor ni en contra de cap posició. També em va ajudar per marcar un punt que volia destacar, com ara la manca d'autoestima catalana i el menyspreu pels nostres valors. El personatge anglès sap o vol saber més coses sobre Catalunya que no pas els propis catalans.



En certa manera aquest punt està relacionat amb la reivindicació d'alguns personatges de l'obra per voler ser ells?

Hi ha un moment que els braus proposen a la família ramadera un pacte de convivència. L'amo se'n riu del pacte. Però és una al·legoria de l'Estatut i de la relació entre Catalunya i Espanya. El ramat vol ser respectat, tenir els seus propis noms i els mateixos drets que l'amo. Però és clar, aquest no ho admet. El ramat li diu que això no és just i l'amo els respon que la justícia és ell. Com fa Espanya amb Catalunya. Per això l'independentisme ja no demana un pacte de convivència. Això ja és obsolet.



Tot i així, hi ha sectors que encara parlen de l'encaix...
Sí. Hi ha un sector que encara parla d'un pacte de convivència. Això ho trobem, per exemple, en certs sectors de CiU. Però no va enlloc perquè, com dic, el pacte de convivència –una part del pacte– era l'Estatut. Però no l'han admès de cap de les maneres perquè ells es consideren els amos del nostre destí. És a dir, que nosaltres no decidim. Decideixen ells. I quan recorrem a la justícia (espanyola) ens diuen que la justícia són ells. Per això el més intel·ligent és marxar i abandonar per sempre aquesta relació malaltissa i mentalment embrutidora. I cal també deixar-se de romanços com el federalisme. El federalisme és una fantasia, una il·lusió, o, més ben dit, una al·lucinació, ja que només es poden federar dos amos, no pas un amo i un esclau. És a dir, només quan totes dues parts estan en igualtat de condicions. L'esclau no es federa mai amb l'amo i mai cap amo no planteja a l'esclau que s'hi federi.



Per què creu que es fa servir aquest argument?
És la pastanaga que utilitza cert sector polític per aparentar que té un horitzó.



L'única solució és la independència?
És l'única solució. Avui dia ho reconeix el mateix Jordi Pujol. És l'única sortida que té Catalunya. Algú pot dir que ser independent no és la panacea, perquè ser independent no significa ser ric. I és cert. Però els indis no es van independitzar dels anglesos per ser rics, sinó per ser lliures. Tots els éssers humans tenen dret a ser lliures. Tots els pobles tenen dret a decidir per ells mateixos. Després cadascú segueix un camí d'acord amb el seu lliure albir.

Manipulació del vídeo de Pepe a Punto Pelota

divendres, 29 d’abril del 2011

Pep i les dades desemmascaren Mou




El 9 esportiu - 29/04/2011 - Ferran Correas


Encara té un munt de seguidors a Madrid, aficionats que el veuen com l'única persona capacitada per aturar aquest Barça i que dimecres sortien del Santiago Bernabéu empipats amb l'àrbitre i seguint el seu discurs. Deien que havia estat un robatori, que el Barça sempre juga contra deu. «No ens hem ni de presentar a Barcelona», comentaven poc després que José Mourinho digués que l'eliminatòria estava perduda per al Real Madrid. Tot mentre escoltaven com el portuguès feia una roda de premsa impresentable i els instava a repetir les seves paraules. A ells i també als seus jugadors, que ja saben que si no estan d'acord amb el seu tècnic, tindran una creu posada i un futur complicat. Sergio Ramos havia atacat Guardiola dilluns com ho va fer Mourinho dimarts, amb les mateixes paraules. Després del partit, l'andalús va dir que l'arbitratge de Wolfgang Stark havia estat «lamentable». L'àrbitre i els seus assistents van estar a punt de ser agredits quan anaven a sopar després del partit. Adebayor, que intenta guanyar-se la seva continuïtat, criticava els futbolistes blaugrana: «És un joc d'homes, però quan jugues contra ells, al mínim contacte, es llancen a terra i es posen a plorar com nens petits. No tenen fair play.» Cristiano Ronaldo, fart de perdre els seus enfrontaments amb Messi, seguia també el seu guru. «Quan érem onze contra onze teníem el joc controlat, però com sempre ens hem quedat amb deu i llavors han arribat els gols. Sempre és el mateix», deia el portuguès, que va obrir, però, una escletxa en tota la trama muntada per Mourinho. «No m'agrada jugar d'aquesta manera, però m'he d'adaptar al que em demana l'equip», assenyalava el portuguès, que ja havia protestat al camp que els seus companys esperessin el Barça en terreny propi.

 
La de Cristiano Ronaldo és una primera crítica cap a Mourinho, de qui també ha començat a dubtar una part de la premsa de Madrid i a qui poca gent es creu ja a l'exterior. The Times deia ahir: «Mourinho és un enemic del futbol.» Més allà anava Le Parisien a França. «Deixar créixer l'herba més del normal per impedir la circulació de la pilota del rival és una pràctica que no honora el seu inventor. El futbol no pot tolerar mètodes extrems com els de Mourinho.» També es mostrava molt crític Le Figaro. «Messi va posar fi a l'estratègia minimalista de Mourinho, que només va buscar destruir el joc català i va empènyer el seu equip a l'autodestrucció amb un excés d'agressivitat», deia el diari francès. «Guardiola va donar una lliçó tàctica perfecta a Mourinho», es podia llegir en La Gazzetta dello Sport italià i més crítiques al portuguès a Alemanya. «Va fallar la tàctica de Mourinho d'aplicar la defensa absoluta i la provocació permanent per fer front a l'equip més fort del món», deia Der Tagesspiegel.

Pep Guardiola va desemmascar Mourinho dimarts al vespre a la sala de premsa de l'estadi Santiago Bernabéu, al Mourinho xerraire, provocador i mentider. El va reptar a jugar a futbol un dia després i al terreny de joc el va tornar a desemmascarar davant de tot el món, com demostren les lectures que s'han fet arreu d'Europa, i amb absoluta justícia, com va dir Xavi després del partit. «És de justícia el que ha passat, l'expulsió, el futbol i el resultat. Ha guanyat el futbol. No m'entra al cap jugar com ho fa el Real Madrid. Al Barça no es pot jugar d'aquesta manera», deia el de Terrassa. El Barça practica un futbol excel·lent amb Guardiola a la banqueta, un Guardiola que no ha perdut al Bernabéu des que és tècnic del primer equip blaugrana. 2-6 el primer any, 0-2 la temporada passada, 1-1 fa tretze dies en la lliga i 0-2 dimecres en la Champions. Mourinho va ser fitxat per Florentino Pérez per posar fi al regnat del Barça de Guardiola, però el de Santpedor continua triomfant per molt que el portuguès ho intenti amb joc dur, protestes, provocacions i mentides. «Juguen a especular, juguen brut perquè és el que els inculca el seu entrenador», deia Xavi. Piqué seguia el discurs d'un dels seus capitans: «Sempre estem igual amb el tema de les expulsions. Abans de quedar-se amb deu tampoc no havien jugat a futbol. Quan jugues amb foc, al límit de la violència, et cremes.»

L'obsessió de Mourinho contra el Barça i els àrbitres és una malaltia, és un cas clínic. Ho demostren les dades, que desacrediten la seva memòria selectiva. S'hi ha enfrontat en quinze partits i ha rebut set expulsions. Quatre amb el Real Madrid aquest curs, una en cada partit. Sergio Ramos en el primer clàssic ja amb 5-0 en el marcador després d'agredir Messi, Puyol i Xavi. Albiol, en el segon, després de fer un penal a Villa i ser l'últim home. Di María en l'última jugada de la final de copa. Pepe, dimecres, després d'una entrada molt lletja sobre Alves. El curs passat, al Camp Nou amb l'Inter, va llançar Motta als lleons des de la prèvia del partit i el jugador va ser expulsat per agredir Busquets. Quan entrenava el Chelsea, va patir l'expulsió de Del Horno en els vuitens del curs 2005/06 després d'una brutal entrada a Messi. Un any abans, havia estat expulsat Drogba al Camp Nou per dues entrades molt dures. Expulsions totes justes. El portuguès no recorda ni la falta de Carvalho amb què va eliminar amb el Chelsea el Barça l'any 2005, ni que va ser beneficiat en les semifinals les dues vegades que ha guanyat la Champions. El curs passat quan el seu amic Benquerença va beneficiar l'Inter en l'anada donant com a legal un gol en fora de joc de Diego Milito. També ho va ser l'any 2004, quan dirigia el Porto i es va enfrontar al Deportivo de la Corunya en les semifinals. Els gallecs van acabar els dos partits amb deu jugadors. Naybet va ser expulsat en el de tornada. L'expulsió d'Andrade en el d'anada va fer riure. El portuguès va reclamar mig en broma al seu amic Deco que no es llancés, Merk no ho va entendre com una broma i el va expulsar, deixant-lo també sense el partit de tornada.

 
La seva memòria selectiva no recorda que Benquerença el va ajudar a guanyar el títol l'any passat.
Ha rebut set expulsions contra el Barça, totes justes; amb el Porto també el van ajudar.

Les estelades del Bernabéu "són a les escombraries, que és on han d'estar"



Diari Ara - 29/04/2011 - Redacció


Tot i la victòria 0-2 contra el Reial Madrid, no tot era alegria en els socis del Barça al Bernabéu. A l'entrada de l'estadi, els aficionats blaugranes van haver de passar un registre exhaustiu per part dels treballadors del Madrid. "Porteu algun símbol independetista?", era la pregunta que havien de respondre abans de ser escorcollats.



No s'hi buscava res més que una bandera o bufanda amb signes independentistes. Alguns aficionats van voler saber per quina raó se'ls retiraven els seus objectes i l'única justificació que van sentir va ser "són ordres de la UEFA". La situació, però, no s'havia viscut encara en cap altre desplaçament europeu.


Els socis no van tenir opció de recuperar les seves estelades quan va acabar el partit perquè els operaris les havien llençat a les escombraries, que "és on han d'estar", va declarar un dels encarregats del club.

L''As' canvia una fotografia per una altra per exculpar Pepe


Diari Ara - 28/04/2011 - Redacció



El diari As torna a jugar amb diverses fotografies per mirar d'exculpar Pepe de la targeta vermella que ha vist. Així, el diari ha penjat inicialment una imatge on es veu que la cama de Pepe busca la del blaugrana Dani Alves quan la pilota ja està de caiguda. No obstant això, minuts més tard, la web del diari madrileny ha canviat la fotografia. En la nova imatge es pot veure la pilota interposada entre els peus d'Alves i Pepe, fet que serviria per justificar que el futbolista del Madrid havia tocat la pilota i en cap moment pretenia impactar contra el lateral barcelonista.



La imatge que il·lustra aquesta notícia és l'aportació d'un lector en què emmiralla les dues imatges al web del diari. Els usuaris de Twitter han fet córrer aquest document gràfic i acusen el diari As de canviar la imatge deliberadament i no ajustar-la exactament a la realitat.



També el programa 'Punto Pelota', a Intereconomía, arriba a la conclusió que la targeta vermella va ser injusta, com el diari 'As'. Durant la tertúlia, repeteixen les imatges diverses vegades i es mostren segurs que Pepe no va tocar la cama d'Alves, tot i que hi ha un moment en què la vota del madridista s'hi acosta tant que no s'acaba de veure amb certesa. Tot i així, el diagnòstic de 'Punto Pelota' és clar: era una targeta groga però no una de vermella.

dijous, 28 d’abril del 2011

El trípode de l'independentisme




Diari Ara - 28/04/2011 -  Miquel Puig


No he comprendido nunca por qué preocupa el nacionalismo [...] de Cataluña. 


Desde hace mucho tiempo [...] pretende el poder público que los españoles existamos no más que para que él se dé el gusto de existir.


Ortega y Gasset


El meu amic Alfredo Pastor ha publicat un article en aquest mateix diari on es manifesta antiindependentista, qüestiona les bases sobre les quals aquest moviment s'està construint a Catalunya i conclou que acabarà en un carreró sense sortida.


Pastor respecta els sentiments que animen l'independentisme, però considera que la societat catalana està demostrant immaduresa per autogovernar-se -com ho demostraria la poca seriositat del debat sobre les retallades que està anunciant la Generalitat-, que els independentistes són una minoria i, per acabar, que els arguments que utilitzen -la idealització d'una Catalunya independent, la conversió de l'Estat espanyol en el cap de turc de tots els nostres mals i la distorsió del llenguatge- acabaran abocant-los a un atzucac. Sense rebutjar els arguments de Pastor, crec que hi ha motius racionals per defensar l'independentisme.


No crec que les Constitucions s'hagin d'estar qüestionant cada dia, però sí que s'han de considerar com a instruments de treball reformables. Si no fos així, la Constitució americana no tindria cap esmena, i en té unes quantes. I les revisions no tenen per què ser accessòries. Per molt que la Constitució del 1979 sentenciï -amb els vots dels catalans- la unitat d'Espanya, és legítim que una de les seves parts es pregunti ¿per què hem de viure junts? Com deia Renan, la nació és un plebiscit quotidià. ¿Per què, doncs, s'han de suportar els inconvenients de la unitat? Perquè la unitat té inconvenients. El primer, sens dubte, el cost.


Pastor es declara incompetent per valorar el denominat dèficit fiscal de Catalunya amb la resta d'Espanya. Tampoc jo no sóc competent per valorar la renda per càpita de Luxemburg i tanmateix dono per fet que és molt alta. Ho diuen els experts i me'ls crec. El mateix passa amb el dèficit fiscal. Molts experts seriosos l'han mesurat i tots han arribat a la conclusió que és molt elevat. Com en qualsevol estadística, serà discutible la xifra, però el fet roman: formar part d'Espanya ens resulta car. (Per cert, el fet que no els ho resulti al País Basc i a Navarra, per molt que ho empari la Constitució, és inacceptable.)


Si el cost de la unitat és alt, podria estar justificat per l'interès del projecte. Un estat és un instrument al servei de les persones, i és legítim demanar-se si la gestió dels afers públics per part de l'Estat espanyol és eficient. La resposta és, com a mínim, discutible. En ocasions l'Estat espanyol demostra la seriositat de les seves institucions: jo agraeixo que un jutge -estatal- ordenés l'escorcoll del Palau de la Música i que un fiscal -estatal- presentés una querella contra els seus directius, i em demano per què les institucions catalanes, que tenien la responsabilitat del vetllar sobre aquesta institució, no ens van protegir prou diligentment. En la Transició, els polítics espanyols també va estar a l'altura, malgrat les crítiques que ara se'ls fan. Hi va haver un moment que les presons espanyoles tancaven el director general del la Guàrdia Civil, el governador del Banc d'Espanya i el president del banc més gran. Lluny de ser símptomes d'un país malalt, aquests fets només són possibles en un país seriós.


Ara bé, malgrat els exemples anteriors, em temo que la classe política que controla l'Estat espanyol té tendència a la irresponsabilitat. Hi ha massa exemples: l'escena dels partits fent pinya amb els seus dirigents imputats, el foment de la indolència per raons populistes i la manca d'autoritat a l'hora de protegir els indefensos (siguin nens davant la televisió, mestres davant alumnes o contribuents davant polítics corruptes).


¿El projecte comú? Espanya només té un projecte: construir un París al mig de la Meseta. ¿No és lògic que aquest projecte no engresqui els catalans? Si la unitat no es justifica per l'interès podria, i hauria, de justificar-se per l'amor. ¿Existeix avui el vincle d'afecte que hi hauria d'haver entre Catalunya i la resta d'Espanya? Procuro ignorar les campanyes d'antipatia mútua tan freqüents a banda i banda de l'Ebre, però crec que la resposta és, com a mínim, dubtosa. Pastor és una persona que estima Espanya en la seva complexitat, però em temo que no forma part de la majoria. Em fa l'efecte que una hipotètica separació despertaria més tristor en algunes parts de Catalunya que a Salamanca o a Múrcia.
El cost, la manca de projecte comú i l'antipatia mútua constitueixen el trípode sobre el qual s'assenta l'independentisme. Només el temps dirà si aquest corrent anirà o no a més. Jo li desitjo molta força. Pel bé d'Espanya i pel bé de Catalunya. Espanya necessita un esperó que la faci despertar. Catalunya necessita treure's de sobre l'excusa perenne de Madrid com a coartada de les nostres pròpies mancances.

No passa res, Mourinho




Diari Avui - 28/04/2011 - Xevi Xirgo


No passa res, Mourinho. Acostumat com estàs a jugar amb deu homes (per culpa d'aquests maleïts àrbitres, ja se sap), que ahir t'endossessin un 0-2 a casa teva estigues tranquil que no és pas culpa teva. Aquella elegància amb què juguen estrelles com Pepe, sempre nets i polits, o aquella delicadesa amb què Marcelo clava els tacs de la bota a Pedro, és injust que no es reconegui públicament. No passa res. No passa res que et passessis pel forro l'acord previ de regar la gespa abans del partit. I no passa res que t'hagis passat la setmana escalfant l'ambient. Els àrbitres et tenen mania. Ahir et van expulsar Pepe injustament, el teu equip és fantàstic –com deies a la roda de premsa de després del partit– i el que passa és que hi ha una conspiració de tothom –dels àrbitres, dels liniers, de la UEFA, de la UNICEF, del públic, de totes les federacions de futbol del món i no m'estranyaria que d'Obama i del papa– i un dia Wikileaks s'encarregarà de desvelar-ho amb tots els detalls. No passa res. Ahir es va veure clarament com l'àrbitre ensenyava la targeta groga injustament a Ramos perquè la setmana vinent no pugui jugar al Camp Nou. I els dos gols de Messi van ser fruit de la casualitat, com ho han sigut els altres més de cinquanta gols de la temporada. No passa res. Vosaltres feu un bon futbol i el que passa és que hi ha un complot mundial i per això ahir vas fer la roda de premsa que vas fer, tirant pilotes fora i disparant a tort i a dret, que ja se sap que la millor defensa és un bon atac. I ara, el complot s'estendrà a la lliga, que també perdràs injustament. Però no et desanimis. Tens la copa del Rei. Ets l'amo. El puto amo.

Recurs contra la democràcia




Diari Avui - 28/04/2011 - Editorial


L'advocacia general de l'Estat va presentar ahir al Tribunal Suprem (TS) els anunciats recursos electorals amb què s'impugnen les 254 llistes per a les eleccions municipals que presenta la coalició Bildu, formada per EA, Alternatiba i independents abertzales. També s'impugnen un total de setze agrupacions electorals del mateix entorn independentista basc. En una lectura absolutament i indissimuladament política de l'assumpte, l'Estat considera que aquestes llistes són el “vehicle formal” per permetre que l'esquerra abertzale il·legalitzada acudeixi a les eleccions i les vincula directament amb ETA. En paraules de l'advocat de l'Estat, serien un “pla B” de l'esquerra abertzale després que el Suprem va prohibir la inscripció de Sortu en el registre de partits.


L'Estat ha optat per la via del recurs electoral perquè sap que per la via judicial de la il·legalització a través de l'aplicació de la llei de partits no hi té res a fer. L'Estat espanyol actua, per tant, fent ús d'una perversió de la justícia. Perquè no ens trobem davant d'una actuació que busqui dirimir si aquestes llistes són legals o no ho són sinó que, des de la convicció que aquestes candidatures no han de concórrer a les eleccions, s'ha dissenyat una estratègia per impedir que entrin en campanya. Ras i curt. L'Estat no té cap intenció que es faci justícia sinó que, simplement, busca una cobertura jurídica per a una decisió política que no resisteix la més mínima confrontació amb la normalitat democràtica.


La legítima i necessària lluita contra el terrorisme d'ETA ja fa temps que a Madrid es confon amb la lluita contra l'independentisme basc. Tot en el mateix sac, tot sota la mateixa obsessió espanyolista uniformitzadora que, sota el paraigua orgànic d'un sistema legalment democràtic, utilitza els poders públics per, segons la seva conveniència política, disminuir la qualitat democràtica d'un sistema de llibertats.

dimarts, 26 d’abril del 2011

Hitler enfadat amb Sergio Ramos

L'horitzó de Catalunya





E-notícies - 26/04/2011 - Víctor Alexandre


La famosa cantarella que diu que l'independentisme és minoritari és només això: cantarella. Cantarella promoguda pel pensament oficial sense cap altre objectiu que justificar l'immobilisme parlamentari. Al capdavall, mentre la gent se'l cregui, no cal que sigui veritat. L'únic que cal fer és impedir que mai no se celebri cap consulta vinculant -passant per damunt de les totalitàries lleis espanyoles- per evitar que la mentida quedi despullada. Però el cert és que cada cop són menys les persones disposades a alimentar-se d'engrunes i a suportar el patètic panorama d'una Catalunya humiliada, espoliada i obligada a pidolar allò que és seu de ple dret. Les coses estan canviant i els qui ara afirmen que "no estem madurs" són els qui aviat no tindran més remei que esmenar-se a si mateixos com han fet Jordi Pujol o Ferran Mascarell. Durant molts anys se'ns va dir que l'autodeterminació no tocava, que encara no era el moment, que primer calia modernitzar i democratitzar Espanya. Però només l'hem modernitzada. Democratitzar-la ha estat impossible. I això demostra que el plantejament, a més d'erroni, era suïcida. Espanya no vol deixar de ser com és, i quan el teu antagonista no està disposat a respectar els teus drets és de folls o de babaus enriquir-lo i dotar-lo d'eines que el facin encara més fort i més modern. Tanmateix, per paradoxal que sembli, això és justament el que hem fet els catalans: hem enriquit i modernitzat Espanya a canvi del nostre empobriment i de la nostra decadència.


Així les coses, estaria bé que ens féssim aquesta pregunta: on seria ara mateix Catalunya si en lloc d'afavorir l'espoliació que pateix hagués optat per ser un poble emancipat? On seria ara mateix el nostre país si hagués optat per ser un Estat independent? La resposta és que en aquests moments Catalunya tindria un nivell de riquesa similar al d'Holanda i seria el quart Estat de la Unió Europea. El quart. És la diferència que hi ha entre una Catalunya espanyola i una Catalunya lliure. Això ens diu que hem perdut uns anys molt valuosos per culpa dels qui es dediquen a dividir els catalans en funció de si la seva adscripció social se situa més a la dreta o més a l'esquerra. Aquests divisors d'esperit totalitari, soldats del pensament únic, són un obstacle per a la independència. En realitat no la volen. I la prova és que s'estimarien més una Catalunya espanyola governada pel PSOE que una Catalunya independent governada per un partit com Convergència. Talment com si en una Catalunya independent no es pogués votar cada quatre anys. Són catalans que prefereixen parlar del "què som" per no haver d'afrontar el "qui som". I mentrestant el temps va passant i la subordinació persisteix. Però el cert és que tot moviment d'emancipació nacional que no sigui transversal està condemnat al fracàs més estrepitós perquè ens allunya de l'objectiu.


Nosaltres ja hem exhaurit totes les formes de relació amb Espanya, ja hem tastat tots els seus règims i tots els seus colors polítics i el resultat sempre ha estat el mateix: negació de la nostra existència i negació dels nostres drets. És obvi, per tant, que el nostre temps i la nostra energia són massa valuosos per malbaratar-los fent viatges inútils a Madrid. El quilòmetre zero de l'existència dels catalans és Catalunya. I això, els nostres polítics -si més no, aquells que es diuen catalanistes-, estaria bé que ho entenguessin. És a ells a qui hem d'exigir que, per dignitat, s'alliberin de la seves pors i que ens ajudin a sortir de l'atzucac. Per aconseguir-ho n'hi ha prou que substitueixin l'horitzó electoral per l'horitzó nacional.

Obrint Pas - I si demà no tornarà



La por em desvetla
a les nits sense dormir
i sent el vell revòlver
que descansa sobre el pit
en aquest bosc humit
els silenci és l’enemic
a trenc d’alba partim
seguint les llums del matí

Travessem l’aurora
entre els cingles del massís
en aquestes muntanyes
sobreviure és resistir
hem canviat mil cops de nom
però tots sabem qui som
guerrillers supervivents
combatents de l’últim front

Unes flames roges
cremem el nostre horitzó
la casa on dormirem
és un esquelet de foc
han matat el masover
ens solia refugiar
anit em va somriure
quan ens vam acomiadar

La lluna ens recorda
que som com estels errants
ombres d’una guerra
perduda en sendes de fang
i quan la foscor em venç
acaricie en soledat
un record en blanc i negre
el motiu del meu combat

I si demà no tornara
al lloc on et vaig deixar
vull que recordes que un dia
joves com nosaltres vam marxar a lluitar
armats d’amor i coratge
i un clavell roig amagat
combatrem fins l’últim dia
sota bandera de la llibertat

diumenge, 24 d’abril del 2011

Un pletòric Sabadell aconsegueix la primera Copa d'Europa




Diari Ara - 23/04/2011 -  Redacció


El CN Sabadell Astralpool s'ha proclamat avui campió d'Europa en guanyar en un partit perfecte l'Orizzonte Catània italià (13-8), aconseguint així el primer títol continental de la història del waterpolo català femení.


Les jugadores de Nani Guiu no s'han acovardit davant el principal favorit de la final a quatre -un Catània amb vuit títols europeus i 18 de la lliga italiana- i inspirades per l'hongaresa Gabriela Szucs, amb 4 gols, han tocat el cel amb el ceptre continental.


És el colofó a una temporada sublim en la qual les vallesanes han aconseguit tots els títols en joc, i a més, aquest últim ho han aconseguit davant el seu públic, ja que la final de la Copa d'Europa s'ha celebrat per primera vegada en terra espanyol, a la pròpia piscina del Sabadell.


Les jugadores catalanes han realitzat un gran inici de partit i han demostrat que no s'arruguen davant res, amb una gran actuació de Szucs, que ha tirat del carro amb dos gols en els compassos inicials.


En el segon quart, el Sabadell ha aconseguit desenganxar-se al marcador, amb un parcial de 3-0 que ha portat a les catalanes a gaudir d'una màxima renda de 4 gols (8-4), encara que un últim gol de Federica Radicchi ha portat el partit al descans amb 8-5.


Un nou gol de Szucs en la represa, i sobretot, el despertar golejador de l'estrella catalana Jennifer Pareja -set gols a les semifinals- han permès que el Sabadell marqués un parcial demolidor i gairebé definitiu de 4-0 en el tercer quart (12-5).


Amb el títol a la butxaca, i amb unes italianes mostrant els seu joc més brut a l'aigua, el Sabadell s'ha dedicat a administrar la còmoda renda, i el partit ha finalitzat amb el definitiu 13-8.


Un títol històric per al waterpolo, i que pot marcar l'inici d'una era per al Sabadell Astralpool, un equip ple de joves talents que avui s'han confirmat com les millors d'Europa.

Manipulació de TVE al so ambient de la final de la Copa del Rey '11


dissabte, 23 d’abril del 2011

Rebuda a Camps a Ontinyent: El que no ix a Canal 9


Independència: viabilitat i realisme




Crònica.cat - 18/04/2011 - Bernat Joan


L’any 1989 estava matriculat a diverses assignatures de la carrera de Sociologia a la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED). Una de les matèries –Política Internacional- la impartia un destacat membre del Tribunal Constitucional, que acabava de publicar un llibre sobre l’Europa de la segona meitat del segle XX. El crack del dret i de les relacions internacionals posava, negre sobre blanc, i feia estudiar als seus alumnes que, després de Ialta, és a dir després del repartiment producte del final de la II Guerra Mundial, era “absolutament impossible que a Europa es produeixi cap canvi en les fronteres”. Aquell bon home, pocs mesos després de la publicació del seu llibre devia assistir, completament al•lucinat, a la caiguda del Mur de Berlín i, immediatament, a les independències d’Estònia, Letònia, Lituània, Ucraïna, Bielorússia, Geòrgia, Uzbekhistan, Azerbaidjan, Kazakhstan, Armènia, Eslovènia, Croàcia i tota la resta. I assistia no només a noves independències, en virtut del dret d’autodeterminació, sinó a la reunificació d’Alemanya (que també devia ser impossible, des del seu migrat punt de vista).


Aleshores començaven a esvair-se plenament els dubtes sobre si la independència era possible. I llavors en sorgien força sobre si, en casos com el nostre, seria o no viable.


Crec que, ja a la segona dècada del segle XXI, el debat sobre la possibilitat o no d’esdevenir independents queda completament fora de lloc. Hi ha el doble d’estats, ara mateix, al Planeta Terra, dels que hi havia quan es va fundar l’Organització de les Nacions Unides. I en continuen sortint de manera sostinguda i sense treva, a indrets tan diferents com les illes Comores, Grenlàndia o Sudan del Sud. Per tant, és del tot obvi que la independència d’una nació que ara mateix no compti amb estat propi és del tot possible.


Algunes independències, segons les circumstàncies específiques de cada lloc, poden no ser viables. Aquesta discussió podria tenir sentit. Però dubt que en tengui als Països Catalans, on tenim un sistema plenament democràtic, una economia relativament saludable, una balança amb l’exterior aproximadament positiva i un decalatge clarament desfavorable pel que fa al finançament (en la balança amb l’Estat espanyol). Per tant, no només m’atreviria a dir que seria viable, sinó que faria el país més viable del que ho pugui ser ara mateix. Tendríem una economia més sanejada i unes possibilitats més clares a l’hora d’afrontar aquesta crisi (i qualsevol altra que es pugui plantejar).


Perquè, ara mateix, ni l’argument de necessitar algú que ens “defensi” ja no funciona: tenim la Unió Europea i tenim l’OTAN. I no m’imagín uns Països Catalans independents fora de l’una ni de l’altra.

Sant Lluís contra sant Jordi




El Punt - 23/04/2011 -  Joan-Lluís Lluís


Durant molts anys no vaig tenir ni una vaga idea del que era la festa de Sant Jordi. I quan en vaig començar a sentir a parlar, en els meus anys d'universitat en terres occitanes, va ser sense arribar a entendre realment de què es tractava. Vaig tenir clar, però, que l'existència d'aquesta festa i allò que començava a ensumar de la seva magnitud devien significar que la separació entre Catalunya Nord i Catalunya Sud era d'una contundència irremeiable. Un dia, però, vaig comprendre com era possible que, més enllà de la festa, ni tan sols no conegués el nom del sant patró de Catalunya, mentre que sabia de manera natural que saint George és el patró d'Anglaterra. A Catalunya Nord, no hi ha cap representació de sant Jordi, en cap església (excepte a Vilafranca del Conflent, però consta que es tracta de sant Miquel), perquè els francesos van eliminar-lo. Després d'uns anys un xic caòtics, l'annexió del nord de Catalunya pels francesos va ser duta a terme amb un sentit de la planificació que, tres segles i mig més tard, em va esglaiar. Sí, al segle XVII les autoritats eclesiàstiques franceses van ordenar que totes les imatges de sant Jordi desapareguessin de la nova “província estrangera” adquirida per la monarquia francesa, en una mena d'operació de reescriptura de la història espiritual i nacional. Sant Jordi va ser expulsat d'aquestes terres. I va ser substituït pel més francès i borbònic dels sants: sant Lluís.

La més bella festa del llibre
A mi, aquesta omnipresència de sant Lluís a la Catalunya Nord podria omplir-me de goig onomàstic i, tot i professar un discret ateisme, em seria fàcil fer-ne el meu el sant doblement predilecte. No puc, però. I quan explico aquesta història per aquí dalt, en particular a gent de les lletres franceses que miren la literatura catalana amb feliç menyspreu, intento veure si destrio als ulls dels meus interlocutors una petita ombra. L'ombra d'una premissa de dubte sobre les bones intencions i els mètodes exemplars emprats pels francesos. A vegades, entreveig aquesta ombra, però, és clar, és una ombra fugissera i aviat torna la llum encegadora de la certesa que França sempre actua a fi de bé. I jo, que intento no ser rancuniós, he de reconèixer que em costa perdonar que, per culpa de l'obsessiva uniformització cultural, mental i lingüística que impera a França segle rere segle, hagi passat tants anys sense saber qui era sant Jordi i ignorant-ho tot de la seva catalana festa. Tenia, a tocar, la més gran i més bella festa del llibre del món i no ho sabia.


Hi penso cada any i cada any sento el mateix pessic d'amargor, per sort ràpidament esvaïda per la joiosa festa i l'orgull de ser-ne partícip, un entre tants. Aquest 23 d'abril, però, per primer cop des de fa anys, no aniré a Barcelona ni com a escriptor ni com a lector, i aleshores, és clar, em costa més escampar aquesta recança. Hi vindré l'any vinent, espero, i aleshores, si algun periodista barceloní em fa la pregunta de sempre (i segur que algun me la farà): “És important, per a tu, aquesta festa?”, respondré allò que responc sempre: que mai no arribaré a dir a quin punt em sento orgullós de fer part del poble que ha inventat aquesta festa del llibre, que cap altra no pot igualar ni, probablement, no podrà igualar mai; que si els musulmans tenen l'obligació d'anar a la Meca una vegada a la vida, també una vegada a la vida qualsevol amant dels llibres de qualsevol nació, llengua i religió hauria de venir a Barcelona un 23 d'abril; i que jo, si calgués (aquí exagero una mica, però l'exageració sol agradar als periodistes), vindria a peu des del meu poblet del Rosselló. A l'església del meu poblet, hi ha una estàtua de sant Lluís –hauria de dir de saint Louis– de guix gastat i descolorit. No li parlo, no em parla, però deu saber que m'agradaria pregar-li de tornar-se'n a ca seva, per poder col·locar sant Jordi allà on li pertoca ser. No puc, però em queden els llibres i em queda aquest país, que només per haver sabut crear una festa tan meravellosa ja mereix ser un país ple i lliure.

Dotze mil vuitanta-una




Diari Avui - 23/04/2011 - Xevi Xirgo


Dotze mil vuitanta-una portades. O 12.081 diaris. Són els que ha tret al carrer l'Avui des que, el 23 d'abril del 1976, va néixer avui fa 35 anys. En aquest temps han canviat moltes coses i el món ha agafat velocitat. I n'agafarà més. Mai més un invent tan revolucionari com la impremta de Gutenberg trigarà quatre segles a popularitzar-se. Perquè ara els canvis tecnològics ens arriben i s'implanten a gran velocitat. I mentre apareixen noves maneres i mitjans d'informar-se, els tradicionals –com el diari que teniu a les mans– lluiten per sobreviure i es repensen el seu futur. Canviaran els canals de distribució de notícies, els formats i els sistemes de treball. Segur. Però el que no desapareixerà és la fidelitat de tots aquells qui durant aquests 35 anys han cregut en l'Avui. Els lectors, els treballadors i els anunciants, els que hi ha avui i els que hi ha hagut al llarg de tots aquests anys, han fet possible no només aquests 12.081 diaris, sinó els milers que encara han de venir al darrere. Felicitem-nos-en. L'Avui va néixer en català el 1976. I ho va fer sol. Trenta-cinc anys després, tenim veïns, alguns d'adolescents i bilingües, i d'altres que encara són com criatures que fan els primers passos. I hi ha qui veurà la llum per primer cop després de més de cent anys d'embaràs. L'Avui, com ho faria El Punt tres anys més tard, va néixer en català i amb un arrelament social que manté viu. Perquè no som només un diari. Som una forma de veure i entendre el món que continua essent genuïna. Catalana i desacomplexada, com ho és el nostre país. Ens transformarem. Però ho farem plegats. Perquè la fidelitat és mútua.

La capitalitat de Barcelona




Diari Avui - 23/04/2011 - Enric Vila


Jo trobo que Barcelona no necessita un alcalde que parli de papereres i poliesportius. Ni de crear llocs de treball –com si la gent fos curta i l'hi haguessis de donar tot fet–. La feina d'una capital és oferir oportunitats i transformar l'empenta d'un país en valors universals. Barcelona necessita un alcalde que elevi l'ambició dels catalans i posi la ciutat al centre del seu propi imaginari. Si Barcelona mai no s'ha acabat de castellanitzar és perquè no es veu subordinada a cap altra ciutat, per això sempre ha aturat els processos de provincianització abans no fossin irreversibles. Les ciutats fan els homes i els països. Fins i tot el gènere bucòlic i el tractor són invents de la ciutat. És molt còmode llegir en clau franquista l'arrambada que Madrid ha fet d'infraestructures i inversions, però ha estat una estratègia que donarà bons fruits a Espanya. Fins a la caiguda del Mur de Berlín, el benestar dels països depenia dels exèrcits i les burocràcies dels estats, però amb la globalització dependrà cada cop més de les xarxes culturals i comercials que les ciutats siguin capaces de crear. Barcelona necessita una política que reculli l'energia del país i la converteixi en el motor de referència d'un espai més gran. Si Barcelona no es pensa com Madrid, Londres o París, els catalans quedarem arraconats i haurem de marxar fora per trobar una feina que ens agradi. Al segle XVIII, la Guerra de Successió va estroncar les ambicions de Barcelona; al segle XIX, li van tallar les ales la Santa Aliança i l'assassinat del general Prim; al segle XX, va ser la Guerra Civil i la dictadura. Ara que el futur torna a passar per les ciutats no ens hauríem d'adormir.

Trenta-cinc anys d'un diari català




Diari Avui - 23/04/2011 - Editorial


El 23 d'abril de 1976, avui fa 35 anys, sortia al carrer el primer diari escrit en llengua catalana després de la Guerra Civil. Una fita històrica que va posar fi a gairebé quatre dècades de marginació de la llengua pròpia d'aquest país i que va reobrir una via de normalització que, amb el temps, s'ha demostrat que és el camí per on passa la comunicació a Catalunya. Els homes i dones que van impulsar aquest diari ho van tenir clar de bon començament, i els subscriptors, lectors i anunciants que han permès continuar amb aquesta trajectòria no han estat menys importants. Un col·lectiu humà que ha cregut, i ho ha cregut sempre per convicció i no pas per estratègia, que la llengua catalana és l'idioma vehicular de la comunicació d'aquest país.


Tres dècades i mitja després, aquest diari acumula una experiència valuosíssima on conflueixen èxits, fracassos, alegries i frustracions, però, sobretot, unes ganes incombustibles de tirar endavant. No ha estat pas un trajecte gens senzill, ans al contrari, i no es preveu que l'avenir ens posi les coses fàcils. Però l'Avui afronta el futur amb optimisme. Amb l'optimisme de qui té uns fonaments periodístics sòlids i un compromís amb el país insubornable. I amb la complicitat d'un grup editorial que, amb l'Avui i El Punt com a capçaleres principals, cohesiona un col·lectiu professional i fa possibles les sinergies necessàries per competir en un món tan complex com el de la premsa.


L'Avui arriba als seus primers trenta-cinc anys amb la satisfacció de ser el degà de la premsa escrita en català, amb la il·lusió d'arribar tan lluny com vulguin els subscriptors, lectors i anunciants que li facin confiança, i amb la convicció que la llengua no és només una eina sinó l'instrument que fa possible que la realitat, la propera i la llunyana, no només l'expliquem en català sinó en clau exclusivament catalana. Trenta-cinc anys d'Avui ens impulsen cap al demà.

Matthew Tree: 'D'aquí 5 anys Catalunya serà independent'




Crònica.cat - 22/04/2011 - Anna Rosenfeld


Com va sorgir la idea d’aquest llibre?
La idea era fer una recopilació de textos arran d’una conferència que vaig fer al London School of Economics a  finals del 2008. Aquesta conferència es va viralitzar a Internet d’una manera que jo no esperava. Jo vaig penjar la conferència a la meva web i algú ho va fer circular, el Lluís Bosch en va fer de franc la traducció anglesa. I va ser aleshores quan em vaig adonar que seria una molt bona idea agrupar diferents textos que tenia en anglès per explicar diferents aspectes de Catalunya i de la vida aquí als de fora.


Per què va decidir explicar Catalunya als anglesos en lloc d’explicar la Gran Bretanya als catalans?
La necessitat d’explicar Catalunya és bàsicament perquè això és una realitat, no m’estic inventant res. I de vegades trobo molt frustrant que tu i jo només hem d’anar unes quantes hores cap a l’est o cap a l’oest i ens adonarem que ningú no té ni punyetera i dea de què està passant aquí. Ni de la cultura, ni de la literatura, ni dels conflictes polítics; absolutament res. I llavors vaig pensar, com a mínim, ja que tinc accés a certs mitjans en llengua anglesa, vull parlar d’això amb la normalitat amb què ho visc.


Què és el que li ha costat més explicar de Catalunya?
El que més costa que s’entengui és l’existència de Catalunya com una cosa que és més que qualsevol altra regió espanyola. Aquesta és la carpeta que s’ha d’obrir o crear als seus caps. Perquè la immensa majoria no poden concebre Catalunya si no és com una regió més d’Espanya. Poden entendre, fins i tot, que hi hagi un altre idioma. Però tots els estereotips o tòpics espanyols, que són molt forts, continuen.


I com els ho fa entendre?
Primer de  tot, intento no predicar, ni fer propaganda. És a dir, explico les coses sempre a partir de la meva percepció personal. I llavors això em permet explicar casos reals. Per exemple, hi ha un article en què parlo d’un jove holandès, molt ben informat, que parlava quatre idiomes, llegia dos diaris cada dia i havia viatjat molt per tot Europa i la resta del món. I estàvem parlant de Sant Jordi i em va preguntar que què passava aquest dia. I jo li vaig explicar que era el dia que les editorials catalanes feien un 34% de calaix anual. I de cop i volta, sense cap mena de treatralitat em va dir: “El català és una llengua escrita?” I estem parlant de l’any 2007. I aquest és el nivell. Per nosaltres tot això és molt normal, però de cara a la resta del món és com si estiguéssim entaforats en contenidors criogènics, com si no hi fóssim.


I de política els en parles? Per exemple, la relació Catalunya-Espanya?
I tant! Això surt cada dos per tres al llibre. I, de fet, la millor manera que jo he trobat per explicar-ho és utilitzar la paraula Catalunya com a país amb normalitat. I d’aquí el títol del llibre, “Explicar aquest país als estrangers”,  perquè això ja és una declaració d’intencions.


S’entén des de l’estranger la catalanofòbia?
Sí, els l’explico com la xenofòbia vers els catalans. Per mi és directament xenofòbia. I explico casos molt específics, com ara el d’una noia que va ser amenaçada al metro de Madrid per parlar català amb les seves amigues. Explico diversos casos com aquests perquè entenguin què vol dir l’odi vers els catalans. I quan explico això a l’estranger, com a mínim entenen que Espanya no és tot un, que Espanya no és exactament com marca el tòpic.


Creu que Catalunya es coneix més que fa uns anys?
Home, i tant que ens coneixen més. Per posar un exemple, si tornem a la història d’aquest home holandès que et deia abans, si la conversa hagués estat 10 anys abans, en lloc de preguntar si el català és una llengua escrita, la pregunta hauria estat “el català és una llengua?” A poc a poc es va filtrant la notícia. Però molt a poc a poc.


I se s’entén que una bona part de Catalunya vol la independència?
De fet, la independència s’entén perfectament des de fora. El que no entenen en absolut seria el plantejament de Convergència i Unió, que vol i dol; que alguns diuen que són independentistes però el partit no ho és; que volen aconseguir una mica més d’autonomia però tampoc massa. Tot això no ho entenen en absolut. Però si els parles de les consultes per la independència, de la manifestació del 10 de juliol, tot això ho entenen. Però si intentes explicar la política de Convergència, és a dir, la del Govern català actual envers l’Estat Central, no ho entenen. Però, de fet, jo tampoc ho entenc.


Què és el que no entens?
No entenc què volen aconseguir amb aquesta actitud de jugar a fer ‘la puta i la ramoneta’. Aquí diuen que són molt durs i que estan negociant molt fort però de fet a Madrid els diuen el que han de fer i ho fan. No entenc la política del “ara no toca”. Tot i que és diferent de l’època Pujol, sobretot perquè el Pujol per molt que digui que no, s’ha fet independentista. Però des de fora s’entén bàsicament el sí o el no. La zona grisa, que és on juga Convergència i part del Partit Socialista, no s’entén.


I no ajuda explicar el cas d’Escòcia o no t’agrada fer analogies?
Ho utilitzo només com a introducció. Si algú d’Anglaterra ve aquí i em pregunta què és Catalunya, jo li responc que és Escòcia al costat del Mediterrani. I llavors això potser li canvia el xip o, com a mínim, pot entendre una mica de què va la història. A partir d’aquí és molt perillós fer comparacions perquè la situació és completament diferent.


En què es diferencien?
Potser Escòcia té aquest reconeixement més internacional que Catalunya encara no té.


I creus que serà Escòcia qui li marcarà el pas a Catalunya?
Jo crec que Escòcia o Flandes aconseguiran la independència abans que Catalunya. Però un cop ho hagin fet, la independència de Catalunya, si no hi ha violència i si Brussel•les es comporta, la independència de Catalunya i Euskadi serà gairebé inevitable.


Vostè assegura que d’aquí 5 anys Catalunya serà independent. Què li ho fa pensar?
Sincerament penso que 5 anys és un marge més que raonable per aconseguir la independència. I no només serà degut a la força política dels catalans, sinó també als mèrits dels que manen a Madrid, tal com es va demostrar quan Espanya va tancar les portes a l’Estatut i l’opció que fins aleshores era majoritària a Catalunya. Van tancar aquella porta per sempre més i un cop fet això, doncs ja no hi ha res a fer. De fet, Espanya ha fet que la independència sigui inevitable. Sens cap mena de dubte, Espanya ha fet molts independentistes. Jo conec molta gent que fa 5 anys ni se’ls hauria passat pel cap parlar de la independència i que ara són independentistes no nacionalistes.


Suposant que a les properes eleccions generals guanyi el Partit Popular, creu que això ajudarà a augmentar i radicalitzar el sentiment independentista?
Si el govern català no fa el tonto, sí. Si no fan pactes amb el PP, que són capaços; jo crec que el PP seria el punt d’intransigència que els socialistes no han tingut; aquest punt extra que fa que la gent digui prou, s’ha acabat el bròquil.


I es podria aconseguir la independència sense el suport de Convergència?
Jo em podria imaginar perfectament un govern convergent declarant la independència unilateral de Catalunya. També estan canviant les coses per la banda del centre-dreta, que és l’espai de CiU. El fet que Mas i Pujol hagin votat a la consulta per la independència de Barcelona té una importància simbòlica tremenda. Les coses estan canviant.


Parlant de la consulta, creus que va ser un èxit?
Només per existir ja va ser un èxit. Després de les manifestacions de finals del ‘70, les consultes han estat l’esdeveniment més important. Ha estat un moviment social molt important per aquest país.


I què creus que cal fer després del 10A?
No ho sé, perquè jo no sóc polític ni líder de res. Però tot forma part d’un procés acumulatiu. El que serà interessant de veure la reacció de la gent quan vingui el proper entrebanc del govern central, que no sabem quin serà. Igualment intentaran acabar amb la immersió lingüística, intentaran que no hi hagi vols internacionals al Prat, etc. No sabem què faran, però alguna cosa faran, això és segur. Llavors caldrà veure la reacció dels catalans.


Fa un moment em parlava de la immersió lingüística. El seu és un clar exemple de com el català és una bona eina d’integració.
És bàsic, però l’ús dels catalanoparlants també. Els deures també estan en aquesta banda. Aquesta és una de les coses que no es fan bé i que la gent pot canviar. L’altra és que empresaris i tot el Govern s’impliqui amb el català.


Creu que és més fàcil integrar-se a Catalunya si es parla català?
Des del punt de vista dels estrangers catalanoparlants, tots consideren que l’aprenentatge de català ha marcat un abans i un després en la seva integració i  que a partir de quan van començar a parlar català se senten més a casa i menys estrangers. El punt negatiu seria els problemes que tenim a l’hora de fer servir el català amb els catalanoparlants, perquè els catalanoparlants ens parlen en castellà. I això és el que els molesta. Aquest és un problema molt greu que no surt enlloc. Hi ha catalanoparlants que surten amb 50.000 excuses per explicar aquest tipus de comportament, però per mi és un gran misteri. Jo no sé perquè ho fan. I a més a més, després encara diuen que els immigrants acabaran amb el català. Per als estrangers que parlem català, això és insultant.


S’ha plantejat mai escriure en castellà?
No, perquè no penso en castellà. Quan parlo castellà estic traduint del català i de l’anglès. Per tant, no ho faria mai. Jo escric en anglès i en català perquè penso en aquestes dues llengües quan escric.

La caverna contra l'APM?





Crònica.cat - 11/04/2011 - Redacció

Libertad Digital, l'empresa que vicepresideix Federico Jiménez Losantos, denuncia un gag del programa APM? de TV3, on apareixien uns nens que van anar a un programa d'Intereconomía, i explicaven que els agradava molt aquest mitjà i que llegien 'La Gaceta'. 

El gag en qüestió és un fragment d'un programa d'Intereconomía, on apreixien nens vestits amb trajo i corbata, i deien que només miraven Intereconomía, escoltaven a Federico Jiménez Losantos i llegien La Gaceta. Lògicament, el programa APM? en va fer burla, i al final del gag apareixia el periodista Fernando Ónega dient: "Estem criant nens amb malalties d'adults". La broma no ha fet gens de gràcia a la caverna. 

Tengo una pregunta para usted - Josep Lluis Carod-Rovira


dijous, 21 d’abril del 2011

No sempre guanya el que juga




El 9 esportiu - 21/04/2011 -  Pep Riera


A vegades el futbol torna enrere. Luis Aragonés deia que «les finals no es juguen, es guanyen», i Guardiola, abans de jugar la seva primera final com a entrenador, el 2009 a Mestalla, li va respondre: «Jo em pregunto com es guanya sense jugar.» Des de llavors, Guardiola no havia perdut cap final, i totes les havia guanyat jugant a futbol. Encara que sigui per estadística, en el futbol no es poden guanyar sempre les finals. I ahir no va ser el futbol el que va derrotar del Barça. El Madrid va reivindicar ahir la dita de Luis Aragonés: no cal jugar per guanyar una final, només cal aprofitar-se de l'equip que la vol jugar. És legítim, és lícit, perquè en el futbol hi caben totes les propostes, fins i tot les més negativistes. Ahir el Madrid va guanyar la final de copa, però, com sempre, va ser el Barça el que la va jugar. Guardiola ens havia acostumat que el que juga és també el que guanya. Però ahir un va jugar i va guanyar l'altre. Va guanyar l'equip que necessita que l'altre vulgui jugar per tenir l'oportunitat de guanyar. De tota manera, no deixa de tenir mèrit el que va fer ahir el Real Madrid. Frenar el Barça de Guardiola no està a l'abast de qualsevol. El que passa és que de l'equip blanc, d'aquesta caríssima plantilla, se n'espera alguna cosa més que el que proposa futbolísticament. Més que guanyar, va aconseguir derrotar el Barça. Però això en una final, en què la fi supera els matisos, val un títol.


El Madrid no va estar a l'altura dels milions que val, però sí del que vol el seu entrenador. Va ser un equip molt competent en la destrucció, molt resistent quan el Barça va empènyer de veritat i va marcar quan era el Barça el que s'havia apropiat del partit, en una jugada episòdica. Res de nou, Era el que es podia preveure en un guió versemblant del partit.


També era previsible que tots dos equips incrementessin les seves prestacions respecte a l'enfrontament de dissabte al Bernabéu. Efectivament, es va veure una versió millorada dels dos equips. Fins al punt que es van repartir els primers noranta minuts per exhibir-ho. El Madrid va imposar el seu joc de pressió, de destrucció i de pilotada llarga. Els blancs van ser més intensos, van pressionar més dins el camp del Barça, que va tenir una possessió de pilota infructuosa. Tampoc va donar fruits en el marcador el futbol directe del Madrid. El millor símptoma de la primera part del Barça va ser que no es va descompondre. El dispositiu tàctic del Madrid va ser més efectiu i li va impedir dominar el partit a partir de la combinació de pilota.


Tots dos van fer la meitat de la feina necessària per guanyar el partit. El Barça no va imposar el seu joc, però no es va rendir i va insistir a intentar construir jugades i no va perdre la posició per permetre algun contraatac letal als blancs. El Madrid va aconseguir desactivar el joc del Barça i li va impedir que el partit es jugués en les seves condicions i que tingués alguna ocasió de gol. A l'equip de Mourinho no li va fer falta disputar-li la possessió de la pilota al de Guardiola per imposar el tipus de partit que volia. Ara bé, es va haver de centrar tant en la feina de destrucció que tampoc no va fer cap proposta futbolística més enllà de llançar pilotes llargues cada vegada que recuperava la pilota. Si el Madrid va tenir ocasions de gol i el Barça no, va ser simplement per la diferència fonamental entre els dos equips: el Madrid no necessita joc per fer gols i en canvi el Barça, sí. El Madrid exerceix el control del partit simplement des de la seguretat defensiva. I el Barça no el va tenir perquè va tenir més possessió però gens de profunditat. Però els blaugrana sí que van tenir l'ofici de no permetre que el partit caigués en el descontrol.


S'esperava que a la segona part Guardiola fes algun canvi o ordenés alguna variació tàctica. Res d'això. Va convèncer els seus jugadors que el que havien intentat durant la primera part era el camí bo. En tot cas, calia fer-ho amb més convenciment, amb més velocitat, amb més profunditat. Això van fer. I la representació va canviar radicalment. El Madrid es va haver de tirar enrere, i no només perquè notava l'esforç físic. Els de Guardiola van crear aquell clima en què el gol cau com fruita madura. Però Casillas no la va deixar caure. En la pròrroga al Barça li va costar trobar continuïtat del domini a què havia sotmès el rival. I en una jugada sense fil ni argument, Cristiano Ronaldo va marcar. La final acabava de quedar decidida. Ha passat sempre, encara que en el Barça se n'hagués perdut el costum: per guanyar a vegades no cal jugar, només marcar.