dimarts, 29 de març del 2011

Una imatge que fa por



El Triangle - 29/03/2011 - Carme Forcadell

El proper 10 d’abril, a Barcelona, es celebrarà la consulta sobre la independència de Catalunya. Els barcelonins i barcelonines diran si estan o no d’acord que Catalunya esdevingui un estat lliure i sobirà en el marc de la Unió Europea.

Aquest procés ha posat i continua posant nerviosos alguns partits polítics, especialment el Partit Socialista que no hi ha participat, però no pot oposar-s’hi perquè el dret d’autodeterminació és un dret jurídic reconegut internacionalment, reconegut pel Congrés espanyol i pel Parlament de Catalunya que el passat 10 de març va donar suport explícit a la consulta de Barcelona.

Els mateixos socialistes han endegat processos de consulta per decidir el projecte de la Diagonal, que tots recordem, o més recentment per decidir qui havia de ser l’alcaldable de Barcelona o de Sant Cugat. Si consideren un dret democràtic de la ciutadania poder decidir quin projecte de Ciutat volen o quin alcalde els convé, és evident que no poden negar el dret de decidir en quin país volen viure i com es volen organitzar políticament. Com que no s’hi poden oposar per no ser titllats d’antidemocràtics es dediquen a posar tants entrebancs com poden.

En la major part de pobles i ciutats on s’ha celebrat la consulta, el Partit Socialista s’ha abstingut o ha votat en contra de les mocions de suport quan s’han presentant als plens municipals, no ha participat en l’organització, ha denegat locals municipals als organitzadors i no ha deixat que els seus militants es manifestessin sobre aquesta qüestió. Però, com que no és bo generalitzar i tampoc en aquest cas, cal dir que en alguns pobles els socialistes han votat mocions a favor, han opinat sobre el procés i han anat a votar. Però no és la línia del Partit ni la de la majoria dels càrrecs electes, tal com es va demostrar a les darreres consultes de Tarragona i Terrassa.

Els organitzadors de Barcelona Decideix han denunciat l’equip de Govern de l’ajuntament, format pel PSC i ICV-EUiA, perquè els han denegat el permís per col·locar banderoles que recordin a la ciutadania la votació del 10 d'abril i no els cedeixen equipaments per celebrar la votació. Ho consideren un acte discriminatori cap a una entitat de la ciutat i un abús del poder municipal que vulnera el dret a la llibertat d’expressió.

Cal tenir en compte que Barcelona és la porta i la veu de Catalunya al món i que la consulta de Barcelona ens situarà en el mapa mundial encara més del que ho va fer la primera onada de consultes del 13 de desembre del 2009. Projectarem una visió de Catalunya diferent de la que fins ara s’ha mostrat, una imatge europea i allunyada d’Espanya que no interessa al Partit Socialista i això fa por.

Arribat aquest punt, l’Ajuntament faria bé de reconsiderar aquesta decisió perquè no es pot permetre que per segon cop, en un termini relativament curt, se l’hagi acusat de no respectar la llibertat d’expressió. En un cas per presentar una denúncia contra vilaweb que, molt encertadament, va retirar la setmana passada i en l’altre per denegar permisos a una entitat ciutadana. L’ajuntament hauria de ser el primer interessat perquè la votació del dia 10 es pogués celebrar amb la mateixa llibertat que es va poder fer la consulta de la Diagonal, si no és així haurem de concloure que l’Ajuntament no només flaqueja a l’hora de defensar la llibertat d’expressió, sinó també a l’hora de defensar els principis democràtics.