dissabte, 26 de març del 2011

Dictadors


Diari Avui - 26/03/2011 - Lluís Martínez

Suposo que ja s'han adonat que cada cop que algun país ha de transitar des d'una dictadura més o menys salvatge o una democràcia més o menys presentable, a Espanya sempre s'alça una munió de comentaristes i tertulians que, tot cofois, posen la Transició com a model a seguir. I és que Espanya és un país que a l'estranger tothom enveja i vol imitar, diuen; i d'aquí vénen tots els mals, em dic jo.



Però com que la resta de països del món són imperfectes, no com Espanya, pretenen fer el trànsit cap a la democràcia a la seva manera. Per això, el primer (o el segon) que fan és capturar els dictadors que van atropellar les llibertats i els seuen, amb totes les garanties legals, davant els jutges. El penúltim exemple el tenim a Polònia, on el general Wojciech Jaruzelski, el màxim responsable del cop d'estat del 13 de desembre del 1981, ha comparegut davant un tribunal acusat de ser el responsable d'una quarantena de morts. El general al·lega que va comandar el cop per evitar una invasió dels tancs soviètics, com ja va passar a Hongria i Txecoslovàquia.


No crec que Jaruzelski faci ni un dia de presó. Però l'exemplar del cas és que ell, com alguns generals argentins –i com va estar a punt de passar amb Pinochet–, que creien estar per sobre de la llei, han de seure a la banqueta dels acusats. Ells, que ho van donar tot pel país!


Abans de donar lliçons sobre com s'ha de fer una transició, potser que Espanya n'aprengui. Perquè el dictador Franco mai es va enfrontar a cap tribunal. I aquí encara hi ha qui justifica el seu règim com el millor de la història.