dimecres, 30 de març del 2011

“Barcelona serà decisiva per al destí de Catalunya”



Diari Avui - 30/03/2011 -  Sergi Picazo

Salvador Giner ha votat anticipadament al barri de Gràcia i es mostra partidari de les consultes. És un dels savis del país, presideix l'Institut d'Estudis Catalans, però aquesta entrevista la fa com a “ciutadà”.

Què va votar?
És obvi, per la independència.


I per què?

Un poble té dret a l'autodeterminació i hem estat massa temps sense que es reconegui la sobirania. En democràcia, els avenços no han estat suficients. Però la meva actitud en favor de la independència ve de lluny.

 
Des de quan es defineix com a independentista?

Des de jove. Al contrari del que deia fa dies un diari, jo no he descobert el país fa quatre dies. L'única excepció va ser l'època d'estudiant revolucionari, quan creia en una relació fraterna entre els pobles. Allò va ser efímer.


 
Una consulta com la de Barcelona serveix a la independència?
La consulta no ha de servir per això perquè no és vinculant i la llei és la llei, i jo l'accepto. M'agradaria modificar-la, però això és un altre debat. Tanmateix, les consultes poden servir de sondeig d'opinió. És interessant per prendre el pols al poble.

 
Perd força com a sondeig si només voten els que voten sí?
No sé si serà així. Pot perdre força, però no queda deslegitimada. Si hi va a votar poca gent, serà un problema. Prefereixo el no a la indiferència. Com que no tenim experiència, cal mirar com són les veritables consultes populars com les que celebren regularment a Puerto Rico o al Quebec.


Barcelona és un territori complicat per a l'independentisme?
Sí, per la seva complexitat i perquè és una metròpoli europea. Ètnicament Barcelona es complexa. Abans era més homogènia. Però és quasi l'única ciutat europea que és una gran ciutat capital d'un poble minoritzat. Això ajuda l'independentisme. Sense Barcelona, Catalunya seria un poble ètnic d'Europa més o menys interessant, però com tants. El que faci i pensi Barcelona serà decisiu per al destí de Catalunya.


Les consultes, però, triomfaran més a Osona que a Barcelona?

 
És clar! Un lloc relativament petit i homogeni identitàriament es bolcarà més en favor de les consultes. A més a Barcelona hi ha interessos, sobretot comercials, vinculats amb l'Estat.