diumenge, 6 de febrer del 2011

De considerar el català d'instrument nazi a guanyar el Ramon Llull



Nació Digital - 04/02/2011 - Redacció


Núria Amat ha guanyat el 31è Premi Ramon Llull, el més ben dotat de les lletres catalanes amb 90.000 euros. Amat ha rebut el guardó per l'obra "Amor i guerra", la seva primera novel·la en català, ambientada en la Barcelona de la Guerra Civil, una història que protagonitza Ramón Mercader, l'assassí de Trotski i amb qui està emparentat l'escriptora.L'obra guanyadora es publicarà en català, castellà i francès. L'escriptora barcelonina s'ha imposat entre els 67 candidats a rebre aquest premi, de 90.000 euros.
Polèmica per un sinistre passat anticalàAmat, simpatitzant de Ciutadans, va signar el Manifest per la Llengua, i va ser motiu de polèmica el 2007 quan va posar el crit el crit al cel pel fet que els autors catalans que escriuen en castellà no fossin convidats a la Fira del Llibre de Frankfurt. En una intervenció a Els Matins de TV3 va denunciar l'"actitud nacionalsocialista d'una part del Govern".
També en un article a El País va denunciar "un nacionalisme excloent que creu tenir al seu país a un gran enemic hereditari". "Per un afany de tancament, manteniment de poder oficial i puresa identitària, han decidit utilitzar la llengua com a bandera única de la seva ideologia".
"Signe d'aquests temps de pestes nacionalistes és que la ideologia domini la llengua fins convertir-la en instrument de credo, tal com el lingüista Victor Klemperer va observar en el seu vigent i molt recomanable llibre 'La llengua del Tercer Reich'", afegia.
També criticava que "per tal de catalanitzar, si és possible encara més l'idioma, utilitzen el lèxic familiar més rural. Fins i tot Pompeu Fabra s'aixecaria de la tomba en sentir-ho".