dilluns, 14 de febrer del 2011

El civisme i la normalitat

El 9 Esportiu - 14/02/2011 - Jordi Danés

Raül Agné es devia despertar ahir amb un cert punt d'incredulitat. L'excepcional triomf de l'equip a Osca havia quedat en part eclipsat per l'episodi que el tècnic del Girona va protagonitzar a la sala de premsa d'El Alcoraz quan es va aixecar de la cadira perquè un periodista local li recriminava que parlés en català. L'entrenador, nascut a Mequinensa, va explicar que ell intenta «conviure amb normalitat» i que això implica tenir «una conducta cívica».

No tothom ho va tenir clar a Osca. A la sala de premsa, i amb el 0-1 encara calent, Agné va contestar les primeres preguntes en castellà. I quan els periodistes locals van deixar d'interpel·lar el tècnic del Girona, va ser el torn dels visitants amb el català. Exactament com ho fa el tècnic del Barça, Pep Guardiola, en tots els camps d'Espanya. «A més, estava pactat, perquè TV3 no tenia càmeres i se n'havia d'aprofitar d'una d'allà», va explicar el tècnic, que va contextualitzar l'episodi: «Quan em pregunten en català i contesto en català, no crec correcta la resposta d'un mitjà d'allà, i com que veig que [aquella persona] continua i continua, doncs decideixo aixecar-me i marxar, però per no aixecar més polèmiques, sinó ja més per una qüestió d'educació i respecte.»

Habitualment, en els partits a camp contrari del Girona, Agné compareix en la roda de premsa oficial, on respon les preguntes dels periodistes locals i posteriorment té la deferència d'atendre a part els mitjans gironins. A Montilivi, normalment es pacta que els periodistes visitants preguntin primer a Agné en castellà i després ho facin els de casa. «Sóc bilingüe des que vaig néixer, sé que els mitjans també formen part de la meva professió i intento tenir una relació cordial i ajudar a tothom.»

El club, en silenci.

El Girona, per la seva part, va optar per desconnectar i fer veure com si no hagués passat res. Ni el president, Ramon Vilaró, ni cap conseller va fer declaracions. Tampoc no es va fer un comunicat de posició o de suport a Agné. A través del servei de comunicació, es va fer saber que el club considera que l'incident va ser una anècdota sense més importància que aviat quedarà en l'oblit.