dissabte, 12 de febrer del 2011

Hipocresia


Diari Avui - 12/02/2011 - Miquel Pairolí

Si encara no tenia prou feina, al president de la República francesa se n'hi ha girada una mica més. Ara Nicolas Sarkozy haurà de vigilar també on van de vacances els seus ministres i ministresses perquè resulta que tenen una acusada inclinació a anar a llocs inoportuns amb amistats inconvenients.

És clar que tot això és relatiu i canvia molt segons les circumstàncies. Anar de vacances a Egipte convidat per Hosni Mubarak i passejar-se pel país sota l'amabilitat de l'amfitrió, com va fer el primer ministre François Fillon el Nadal passat, no era pas cap gran pecat a finals del 2010. No hauríem de perdre la memòria ni oblidar que Mubarak, de qui ara sentim dir tants penjaments, era considerat aleshores un venerable líder de l'Orient Mitjà, un amic d'Occident i un gran bastió contra l'islamisme. Des del 25 de gener ha passat a ser un dictador repressor i lliberticida. Però, per Nadal, Mubarak encara era un amic i un home d'ordre de qui es podia acceptar perfectament una invitació a passar les vacances, com va fer Fillon.

Si fa no fa com la ministra de Defensa, Michèle Alliot-Marie, convidada també a gaudir de vacances i a viatjar amb el jet privat d'un empresari tunisià que formava part del clan de Ben Alí. L'any passat, Mubarak i Ben Alí encara eren bons amics de França, com ho continua essent també, per exemple, el rei del Marroc. Ara, aquells viatges ministerials resulta que escandalitzen molt, però fa un parell de mesos formaven part de l'ordre regular de les coses o, dit d'una altra manera, dels tractes habituals en els cercles del poder. Davant del clam farisaic que han provocat aquelles relacions amistoses, com si no se sabés que existien, Sarkozy ha hagut de publicar un curiós comunicat en què recomana als seus ministres que, a l'hora de fer vacances, no es moguin gaire de França i que, en tot cas, les invitacions a l'estranger hauran de ser autoritzades pel primer ministre. Una ridiculesa molt divertida, com si els ministres fossin nens i nenes d'una escola i Sarkozy, el mestre. Si n'arriba a fer de mal, la hipocresia!