dimecres, 18 de maig del 2011

La revolta dels indignats


Diari Avui - 18/05/2011 - Redacció


Estic indignat. Així conclou el manifest que aquests dies recorre els carrers de l'Estat buscant el suport de joves, desocupats, jubilats i, en general, “ciutadans normals”, segons es declaren els seus promotors, que, emparats al voltant del moviment Democràcia Real. Ja!, reclamen un canvi de l'ordre polític i econòmic actual. Però tota protesta té la seva part més combativa, i la matinada de dimarts es van viure incidents entre la policia i un grup de joves acampats des de diumenge a la cèntrica Puerta del Sol de Madrid. Anit, de fet, milers de persones tornaven a ocupar el conegut indret en una reedició de la manifestació que diumenge va omplir el centre de la capital de l'Estat.

La revolta pacífica va sorgir de manera més o menys espontània en diferents capitals de l'Estat, si bé Madrid ha estat un dels llocs on ha tingut més ressò. Paral·lelament a la multitudinària manifestació, un grup d'entre 150 i 200 joves va optar per prendre la Puerta del Sol fins al 22-M, però el ministre Alfredo Pérez Rubalcaba va decidir que la protesta s'havia de tallar i a la matinada els va sorprendre amb una batuda que es va saldar amb ferits i detinguts. En tot cas, la justícia ja ha deixat en llibertat gairebé tots els arrestats en els aldarulls registrats en dies passats. Anit s'esperaven més enfrontaments entre la policia i manifestants que es resistien a abandonar la Puerta del Sol.

Al marge del desallotjament, la revolta dels indignats creix i guanya adeptes, al mateix ritme que creix la preocupació entre els quadres dirigents del PSOE, que temen, en contra de la tranquil·litat mostrada dilluns per José Luis Rodríguez Zapatero, que la protesta tindrà traducció a les urnes. I, mentre el socialisme es veu a venir la patacada, la direcció del PP es frega les mans perquè, encara que les diferents plataformes que aglutinen la protesta fan una crida al boicot dels grans partits, en el fons són conscients que la major part dels “indignats” són antics votants d'esquerres.

 
A Barcelona uns centenars de joves van acampar dilluns a la tarda a la plaça Catalunya amb l'objectiu d'estar-hi fins diumenge que ve. Convocats a través de les xarxes socials sota el moviment Acampadabcn, aquest col·lectiu antisistema va expressar la seva solidaritat amb les protestes de Madrid. “També volem protestar per les càrregues policials i el desallotjament de Madrid”, va explicar a aquest diari un jove que es va identificar com a Pau. “Som un moviment de protesta contra la situació actual de les retallades, els polítics, els poders financers”, hi va afegir. No només Madrid i Barcelona estan sent la seu de concentracions. A València una trentena de persones es van reunir al llarg del matí davant la plaça de l'Ajuntament, seguint unes protestes que de mica en mica s'escampen per tot l'Estat.