dilluns, 16 d’agost del 2010

Història d'un triomf


El Punt - 15/08/10 - Gemma Busquets

La productora Bataval vol tenir enllestit per a aquesta tardor el documental Fora de joc. Es tracta d'un treball sobre les seleccions esportives catalanes que pren com a fil narratiu el cas del conflictiu reconeixement de la selecció catalana d'hoquei patins. El 27 de març del 2004, la Federació Internacional de Patinatge (FIRS), reunida a Miami, va donar el vistiplau a la selecció catalana d'hoquei sobre patins reconeixent de forma oficial com a membre independent de ple dret la Federació Catalana de Patinatge. L'any següent, a Fresno, i després de rebre pressions espanyoles, Catalunya és exclosa del mundial A, on el campió final del torneig va ser la selecció d'Espanya, formada per jugadors catalans. La Federació Catalana va interposar un recurs al Tribunal de l'Arbitratge de l'Esport a Lausana, que finalment va donar la raó a la Catalana i va invalidar l'assemblea de Fresno per irregularitats.

El cap de documentals de Batabat, Oriol Cortacans, va assenyalar que el documental “explica molt bé tot el procés”. Un dels fets més destacables del treball, amb guió i direcció de Jordi Finestres i la realització de Grau Serra, és que recull el testimoni de responsables de federacions sud-americanes que admeten pressions de la Federació Espanyola. Entre altres, hi participen Carmelo Paniagua, expresident de la Federació Espanyola d'Hoquei; Santiago Fisas, exsecretari general de l'Esport del govern espanyol, i els jugadors Miquel Masoliver i Ivan Tibau. Fora de joc també ha parlat amb l'expresident del Barça, Joan Laporta, i Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes.

També fracassos

El documental, que té una durada de 52 minuts, no només fa una radiografia dels èxits de les seleccions catalanes esportives, sinó “també dels fracassos”. La productora està negociant amb TV3, que està interessada a emetre'l.