dissabte, 4 de setembre del 2010

La injustícia, sobre el paper


El 9 Esportiu - 04/09/10 - Pere Gelada

«Hauria de ser al Canadà competint i, en canvi, em trobo fent una roda de premsa.» Amb aquestes paraules, a mig camí de la incredulitat i la ràbia, va denunciar ahir Dani Comas la seva absència al campionat del món de trial de la Unió Ciclista Internacional (UCI), que va arrencar dimecres al Mont Sainte-Anne i finalitza demà. «Una injustícia» que el set vegades campió del món de l'especialitat entén com a «càstig» per haver competit amb Catalunya en el campionat del món organitzat a principis d'agost per la Biketrial International Union (BIU), a la qual s'adscriu l'Associació Catalana de Biketrial (BAC). Va acreditar la seva tesi presentant als mitjans de comunicació diversos documents que desmunten les «excuses» esgrimides per la Federació Espanyola de Ciclisme (RFEC) –amb el consentiment de la catalana (FCC)– per justificar la seva absència en el mundial de l'UCI.


Un dels documents que va presentar va ser el correu electrònic del seleccionador estatal de trial, Miguel Hernández, en què indica al corredor de Gavà les característiques del desplaçament al Mont Sainte-Anne. El missatge té data del 13 de juliol i és anterior a la seva participació al mundial de la BIU amb Catalunya, que es va celebrar a Vilanova de Prades (24 i 25 de juliol) i Itàlia (31 de juliol i 1 d'agost). De fet, just abans d'aquest campionat va rebre una carta signada per Carmen Ramos, secretària general de la RFEC, en què se l'adverteix que «no seria convenient» participar en la prova. A més, se li recorda que, segons la normativa, «no pot utilitzar cap símbol identificatiu del territori i la federació al qual pertany.»


Per acabar de contradir els motius tècnics que s'han utilitzat per justificar la no-convocatòria, Comas va presentar dos documents més. El primer, un control antidopatge en regla que respon a les declaracions de la presidenta de la FCC, Carme Mas, en les quals requeria haver passat aquest procés per poder competir al Mont Sainte-Anne. I l'altre, la seva llicència, que s'havia dit que no estava tramitada a pesar d'haver competit enguany en proves del campionat d'Espanya i de la copa del món.


«S'han barrejat coses polítiques amb l'esport», va lamentar Comas, que ha buscat, sense èxit, la millor manera de solucionar el cas. «Fins i tot estava d'acord a pagar-me les despeses i anar per lliure al mundial, però és que la RFEC no ha volgut fer la inscripció», va explicar. De fet, va admetre que el seleccionador estatal havia rebut «ordres de dalt» per no convocar-lo. A pesar de tot l'embolic, va afirmar que tornaria a representar Catalunya, «i més tenint en compte que és un esport nascut aquí». El que no desitja és que s'utilitzi el seu cas «per impressionar als corredors més joves» posant-lo «d'exemple del que els pot passar si practiquen el biketrial i no el bicitrial de l'UCI.»