dilluns, 26 de juliol del 2010

El 10-J provoca una allau informativa sobre Catalunya als mitjans de tot el món



Crònica.cat - 13/07/2010 - Redacció

L'agència de notícies Associated Press va publicar dissabte un teletip titulat “Els catalans es manifesten per reclamar més autonomia dins Espanya”. Això va provocar articles a diaris de prestigi com The Washington Post, The New York Times, Chicago Tribune o Los Angeles Times, amb un text pràcticament calcat. La notícia explicava les ànsies d'autogovern dels catalans i es feia ressò que “el seu més alt tribunal va dictaminar que la Constitució reconeix a Espanya com l'única nació”. El text feia també un repàs històric, i deia que els “catalans tenen el seu propi idioma i se senten orgullosos d'una història que, fins el 1714, estava vinculada al regne independent d'Aragó”.

En l'àmbit televisiu, edicions digitals de televisions com CNN o Fox News també es van fer ressò de la manifestació de Barcelona en contra de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. El web de CNN incloïa un vídeo en castellà amb la notícia emesa a l'Estat per CNN+.

A la premsa internacional per tercer dia consecutiu

Des de dissabte, la presència de Catalunya a la premsa internacional ha estat constant. Per tercer dia consecutiu, mitjans de tot el món s'han fet ressò de la situació política i social que viu el nostre país. El Financial Times va ser el més clar en aquest sentit, afirmant que la manifestació demostrava “la fragilitat de la unitat política espanyola”.

Al The Guardian, d'altra banda, es recull el testimoni d'un català que defensa una selecció nacional pròpia, tot i estar orgullós que els jugadors catalans hagin liderat la victòria d'Espanya al Mundial de Sud-Àfrica.

No obstant, han estat els mitjans alemanys qui han mostrat la vessant més independentista de la manifestació. El Süddeutsche Zeitung i el Frankfurter Allgemeine Zeitung van publicar ahir grans fotografies de la marxa, amb un cartell en anglès que deia “Catalunya, el pròxim estat d'Europa”.