dimecres, 22 de febrer del 2012

Pep rebat el PP



Diari Avui, Redacció,  22/02/2012


Pep Guardiola no va dedicar la tarda d'ahir a veure el partit que el Real Madrid va jugar, i empatar, a Moscou, corresponent a l'anada dels vuitens de final de la Champions. A aquelles hores, l'entrenador del Barça era a la seu central d'Òmnium Cultural, a l'Eixample barceloní, tramitant l'entrada com a socis dels seus fills, Màrius, Valentina i Maria. El van rebre la presidenta d'aquesta entitat, Muriel Casals, i diversos membres de la junta directiva, que van acompanyar Guardiola i els seus tres fills en una visita al local del carrer Diputació.

El gest de Guardiola no és casual i és una manera simbòlica de respondre als atacs del PP cap a aquesta entitat. “És important que no es donin subvencions a Òmnium quan es necessiten diners per a la sanitat”, va assegurar dilluns la presidenta dels populars, Alícia Sánchez-Camacho. Unes declaracions que van provocar un terrabastall i que la presidenta de la institució, Muriel Casals, va trigar poc a replicar. Casals va demanar que el PP “prediqui amb l'exemple i doni al govern català la part proporcional de l'ajuda que li correspon” com a partit.

Mentrestant, ahir el govern també va donar un cop de mà a Òmnium i un sever cop de porta al PP, que la setmana passada s'havia convertit en el seu principal aliat a l'hora d'aprovar el pressupost. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va anunciar la signatura d'un conveni amb l'entitat per un valor d'1,4 milions d'euros i que s'emmarca en el període 2011-2013. Homs, però, es va intentar esforçar per desvincular aquesta decisió de les afirmacions de Sánchez-Camacho. La discussió política no es va acabar aquí, perquè el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va assenyalar que la seva formació donarà més suport que mai a Òmnium, mentre que el seu homòleg popular, Santi Rodríguez, va criticar l'“obscurantisme” que envolta la institució.
Llarga trajectòria
L'entrenador del Barça és soci d'Òmnium des del 1993, quan tenia 22 anys i no feia gaire que havia debutat en el primer equip del Barça. El seu llarg compromís amb l'entitat que té com a lema Llengua, cultura i país va fer que, per exemple, el setembre passat, presenciés l'acte del seu cinquantè aniversari des de la primera fila de L'Auditori, al costat del president Artur Mas i d'altres membres del govern de la Generalitat.

Poc després, va participar en el documental #Òmnium 50A, que Televisió de Catalunya va emetre a finals de l'any passat, juntament amb altres personalitats del país, com ara Jordi Pujol, Lluís Llach, Salvador Cardús i Empar Moliner. En aquest reportatge televisiu, Guardiola va dir la seva sobre el present i el futur de Catalunya. “La veu d'un poble és molt més forta que qualsevol tribunal”, va manifestar en referència a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. “Mai he entès que, quan ho ha decidit el poble de manera sobirana, sigui l'Estatut o qualsevol altra cosa, només quatre persones puguin decidir si és vàlid o no”, hi va afegir abans de sentenciar: “Per més constitucional o inconstitucional que sigui, la veu d'un poble és superior a qualsevol altra cosa.”
Autodeterminació
Josep Guardiola també va prendre posició sobre la possibilitat que Catalunya celebri un referèndum d'autodeterminació. “Molta gent voldria tenir el dret de decidir què vol el poble, si volem continuar com fins ara o no”, va comentar en aquest sentit. A més, va parlar de la importància de la cultura com a fet vertebrador dels països: “Un país culturalment fort és un país viu, que té salut, que és sa.”