dissabte, 23 de juliol del 2011

El CAT als cotxes oficials



E-notícies - 23/07/2011 - Víctor Alexandre


És molt d'agrair que el portaveu del govern, Francesc Homs, esperoni els catalans a tapar la "E" d'Espanya de les matrícules amb el CAT. És d'agrair, perquè no és habitual que des del govern ens arribin consignes d'autoestima i d'afirmació nacional. Els missatges del govern més aviat acostumen a ser crides a la resignació, a la subordinació, a l'obediència i a l'acatament. És a dir, a sotmetre'ns a la legalitat espanyola per injusta que sigui. I, és clar, com més ens hi sotmetem més la legitimem. Per això han merescut tants titulars les paraules d'Homs, perquè no sovintegen. Homs ha dit: "Segons els papers del cotxe, el que identifica la matrícula és la combinació de quatre xifres i de tres lletres, i la E no hi surt". I ha afegit: "No és insubmissió. Jurídicament és possible fer-ho [tapar la "E"]. Trobo a faltar que la gent ho faci". Doncs bé, sí, són paraules que fan de bon sentir, ja que la capacitat d'influència que tenen, atès el relleu del seu autor, pot tenir efectes pràctics ben visibles. Des d'aquest punt de vista, moltes gràcies senyor Homs.


Tanmateix, només unes hores després de fetes aquestes declaracions, els Mossos d'Esquadra que dirigeix el senyor Felip Puig es van afanyar a refutar Homs dient que tapar la "E" d'Espanya era il·legal. En què quedem? És legal o és il·legal? Davant d'això, hauria estat bé que el portaveu del govern hagués fet una contrarèplica per posar les coses a lloc. Però no l'ha feta. I, en no fer-la, ha desactivat l'efecte de les seves paraules i les ha deixat en no-res. Paraules buides. I el pitjor és que si el silenci del senyor Homs fa mal a la causa que defensa, encara en fa més el del conseller d'Interior Felip Puig deixant que un portaveu dels Mossos desacrediti un membre del govern. Crec que si el senyor Puig no vol contradir el cos que dirigeix, estaria bé que, com a mínim, garantís als catalans que els Mossos no multaran ningú per portar el CAT i que, en cas que algun agent ho faci, la multa no s'executarà.


La "E" a les matrícules, com sabem, ens va ser imposada des d'Espanya pel govern del Partit Popular i s'ha mantingut amb el Partit Socialista. Això, certament, no té res d'estrany tractant-se de dos partits nacionalistes espanyols, però deixa al descobert la hipocresia dels socialistes catalans. Recordem les abrandades acusacions de nacionalisme que van dedicar a José María Aznar per la mesura i la seva ferma decisió de rebel·lar-s'hi, posant el CAT a les matrícules dels autobusos de Barcelona. Allò, però, es va convertir en fum l'any 2004, quan van entrar a la Moncloa, i la normativa del PP no sols no va ser retirada, sinó que va ser refermada. La prova és que tant el cos no nacionalista de la Guàrdia Civil com els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona mai no han deixat de multar els catalans que porten el CAT sobre la "E" d'Espanya. I és que el programa polític del PSOE de Catalunya consisteix a fer-se els catalanistes quan governa el PP i a treure's la màscara quan governen ells.


Arribats aquí, convindria que el senyor Homs, com a portaveu del govern, per ser creïble, anunciés que la Generalitat, per tal d'empènyer els catalans a afirmar la seva identitat en els vehicles, ha decidit que d'ara endavant tots els cotxes oficials lluiran el CAT sobre la "E" d'Espanya. Això seria molt satisfactori. I per donar més força encara a la mesura, fóra bo que l'alcalde Trias s'hi sumés donant ordres a la Guàrdia Urbana i fent exactament el mateix en els autobusos de la capital del país. Si Convergència actua així, començant pel cotxe particular del president Artur Mas, no hi ha dubte que el senyor Homs deixarà ben aviat de "trobar a faltar" el CAT a les matrícules catalanes. Al capdavall, és avalant amb l'exemple com els governs demostren que allò que diuen, a més de paraules, també són conviccions.