dimecres, 24 de novembre del 2010

Si yo viviera en Cataluña




Diari Avui - 24/11/2010 - Vicent Sanchís

Cinquanta personalitats del “món de les arts” que viuen i treballen a Madrid han fet públic un manifest a favor del candidat d'Iniciativa. “Si jo visqués a Catalunya –proclamen–, votaria Joan Herrera”. Entre els herrerians condicionals hi ha Pedro Almodóvar, Antonio Banderas, Joaquín Sabina i Miguel Ríos. És a dir, els de sempre. Gent identificada amb l'esquerra, tot i que molts d'ells visquin com la més rampant de les dretes, valga la demagògia. Una esquerra caragol, que trau les banyes només al sol. Mentre plovia de valent i es debatia l'Estatut o quan el Tribunal Constitucional el mutilava de la pitjor manera –és a dir, mentre hi havia en joc la llibertat de Catalunya–, aquests senyors, compromesos amb tants i tants drets, s'amagaven sota les fulles. De Neptú o de Cíbele. Segons Herrera, això s'explica perquè “la batalla comença a Catalunya; si Catalunya passa a la dreta, Espanya, també”. Molt bé. Vet aquí el problema. Al final, tot comença i acaba a Espanya, que, per cert, votarà dreta faci el que faci Catalunya.

dimarts, 23 de novembre del 2010

Les mentides de Sandro Rosell




Reunió dels poders catalano-espanyols:

Josep Maria Xercavins, empresari immobiliari, Artus Mas, president de Ciu, Enric Lacalle (PP) president de Barcelona Meeting Point, José antich (grupo Godó) director de la Vanguardia, Josep Cuní, periodista de Tv3, antoni Brufau, president de Repsol YPF i Joan Maria Nin, director general de La Caixa.

Sandor Rosell, Antoni Vila Casas, Arcadi Calzada, expredent de Caixa Girona, i Antoni Puig, empresari.

La independència de Catalunya, és fer una mala jugada a Espanya?





Rebut per Mail - 16/11/2010 - Anònim


Això equival a preguntar si l’alliberament d’un segrestat pel qual s’està pagant un rescat permanent, perjudica al segrestador.

Els catalans hem aportat a Espanya, de grat o per força i al llarg de centúries, infinites contribucions econòmiques, científiques, culturals, polítiques, diplomàtiques i fins esportives que han engrandit el seu desenvolupament i prestigiat la seva imatge al món.

En democràcia Catalunya s’ha vist desplaçada del seu camí cap a la prosperitat amb un drenatge constant del fruit del seu treball i iniciativa. Al llarg de 30 anys ha vist bloque-jat el seu progrés natural i disminuït el seu pes específic. Tot conseqüència d’un designi perfectament definit, ja denunciat per Ramon Trias Fargas l’any 1985 en el seu treball “Narració d’una asfíxia premeditada”.

Per la opressió violenta soferta en diferents graus durant 300 anys, la permeabilitat de les comunicacions modernes i l’influx de les migracions, Catalunya es veu ara en risc cert de perdre la seva identitat en el decurs de poques generacions (llengua, cultura, dret, tradicions, valors, estils de vida, etc.). És doncs, natural, legítim i necessari que vulgui caminar cap a la seva plenitud nacional.

La independència no és un atac contra ningú. És simplement un acte de supervivència. La independència de Catalunya serà un fet transcendent que no es pot considerar com un episodi de tràmit. No serà un entremès teatral sinó un drama en el qual, nus i desenllaç es prendran el seu temps.

Probablement caldrà negociar un període de transició i cooperació extraordinària, una mena de peatge per no acabar a mata-degolla, després de grans amenaces i espetecs de fúria espanyola, entrebancs legals, intromissions judicials i diplomàtiques, embarga-ments i una gran panòplia d’accions obstructives pròpies d’una guerra bruta. Fa temps que la caverna mediàtica n’està fent sonar el Preludi. Ja ens ho ha anunciat el ministre catalanista Sr. Celestino Corbacho: el tràngol no serà pacífic.

Per valorar-ne la resultant, especialment pel que fa al nou Regne d’Espanya, caldrà esperar per aplicar-hi una perspectiva històrica.

Espanya tindrà l’oportunitat de realitzar-se d’acord amb la seva vocació secular. Diu Ortega y Gasset a “Espanya invertebrada”: Nada hay tan conmovedor como reconstruir el proceso incorporativo que Castilla impone a la periferia peninsular. Desde un principio se advierte que Castilla sabe mandar. España és una cosa hecha por Castilla.

Avui podem dir que va saber manar perquè havia pogut vèncer i en tres segles no ha sabut convèncer perquè no sap respectar.

Espanya patirà un trauma estrictament econòmic, tot i que serà també percebut com un greu afront – un ultratge – a la seva imperial dignitat. Els catalans no pretenem ser enemics d’Espanya. Ans al contrari, li desitjarem de tot cor tota mena de prosperitat. Hem compartit moltes penes i fatigues. Hem fet amistats germanívoles i enllaçat famílies i un cop passada la tempesta, per poc que el procés resulti civilitzat, tindrem una munió d’interessos comuns i relacions privilegiades, podrem aprofitar l’extensa trama d’amistats, coneixences i experiències satisfactòries i renovar la nostra condició de pobles agermanats per la història i les migracions. I deixar enrere, si volem, el gavadal de greuges que ens han amargat secularment l’existència.

Si els espanyols saben submergir-se en un bany de realitat tindran immenses possibili-tats de desenvolupament. Disposaran d’un potencial humà extraordinari. Fa molts anys que la nova Espanya va deixar de ser aquella terra miserable de decrépitas ciudades i humildes ganapanes que plorà Machado. Totes les seves ciutats llueixen esplendoroses, totes les seves gents mostren una dignitat que, malgrat tot, mai van perdre.

Prèvia reforma de la legalitat vigent, la flexibilitat dels recursos humans permetrà crear valor afegit per part d’un gran contingent de funcionaris i col·laboradors de les administracions públiques, notablement qualificats, que podran reciclar-se en àrees com la gestió empresarial, el comerç internacional, la informàtica, les comunicacions, les ciències aplicades, els serveis socials, etc., activitats totes que el país ja domina. Tota aquesta força laboral, aprofitant la sinèrgia de l’abundància d’estructures de tot ordre, les connexions internacionals i la disponibilitat de capitals de les grans corporacions financeres amb fons vacants dels seus habituals destins immobiliaris han de poder aixecar un nou país cohesionat i amb el cos social sanejat.

Abans, però, caldrà desmuntar gran part d’aquesta baluerna galàctica en que han convertit el seu gran imperi colonial. Per exemple, desant a l’armari el macro-projecte d’envoltar la seva capital d’una perifèria de “barriades” esteses fins la mar i enllaçades amb el centre mitjançant un luxós sistema de rodalies anomenat AVE.

Aquesta regeneració de tot el sistema representarà un gran alliberament de recursos que restaran disponibles per a despeses i inversions ajustades al sentit comú.

El nou Estat tindrà l’avantatge de no necessitar noves estructures perquè – absent Catalunya – quasi tot el necessari, i més, està ja construït. Ja no caldran més aeroports, ni autovies, ni autopistes de pagament subvencionades. Cas a part serà l’eix 16 de la xarxa transeuropea de transports per la Travessia Central del Pirineu i els nodes logístics connexos, però el projecte compta amb el finançament de la UE i es demorarà perquè França prioritza l’eix mediterrani.

Les grans companyies d’obra pública hauran de competir durament per obtenir conces-sions a l’estranger, inclosa Catalunya que pateix un dèficit important d’estructures i podrà ser un bon client. Això ajudarà a equilibrar la mútua balança comercial, amb la qual cosa no caldrà malgastar energies organitzant boicots contra els productes catalans.

El Banc d’Espanya podrà recuperar les ajudes a la reestructuració de les Caixes catalanes i veurà alleugerida la seva tasca de control territorial. Els monopolis privatitzats podran seguir fent les Amèriques i explotant els seus negocis a Catalunya. Els grans capitals especulatius podran dedicar-se a activitats productives durant els anys en que seran escasses les oportunitats d’aprofitar informacions privilegiades.

La nova Espanya recuperarà posicions per a perllongar els ajuts dels Fons Europeus i Catalunya continuarà sent país contribuent, amb la qual cosa haurem assolit ambdós Estats, en condicions d’igualtat, la plena integració en l’àmbit d’una Europa pròspera i, dins d’ella exercirem la nostra escaient influència en el concert de les nacions lliures.

Finalment, i comptant que tot l’exposat succeeixi després de superada l’actual crisi, els espanyols ens agrairan l’haver afavorit la seva emancipació d’una dependència tant enutjosa com la de Catalunya.

Nota final: No he oblidat el País Valencià i Les Illes. “Però això és una altra història “.

Brillant acte de campanya de Reagrupament

L'independentisme el 28-N


E-Notícies - 22/11/2010 - Víctor Alexandre

Les eleccions del proper 28 de novembre són d'una importància cabdal per a Catalunya. Per a una nació que no pot decidir sobre les coses més elementals de la seva vida, com ara els recursos que genera, totes les eleccions ho són, de cabdals; però les d'aquesta tardor, per a nosaltres, encara ho són més, perquè sense l'independentisme al Parlament -el conseqüent, no pas l'immobilista i conservador que penja la bandera espanyola a Governació i homenatja feixistes- Catalunya no sortirà de l'atzucac en què es troba. Al contrari, la perpetuació de la subordinació de Catalunya a Espanya va en detriment de la primera com el pas dels minuts va en detriment de l'equip que està perdent en un camp de futbol. I és que, per bé que el símil esportiu pugui semblar una banalització de la situació, Catalunya recorda força aquells equips que, incapaços de creure en ells mateixos, no sols donen per descomptada la seva derrota, sinó que el seu únic objectiu consisteix a perdre per golejada moderada. És a dir, per un 5-0, tot evitant el ridícul d'un 8-0. No cal dir que, com explica prou bé la psicologia de l'esport, tot equip que surt al camp amb aquesta actitud estar condemnat a baixar de categoria al final del campionat. I per a Catalunya, baixar de categoria, és letal, perquè ja fa molts anys que juguem a Segona Divisió. La primera, la d'honor, és la dels estats. I nosaltres no en tenim, d'Estat. I quan no tens aspiracions de millora, inevitablement empitjores. Cosa que, a banda d'allunyar-te de l'ascens, t'aboca irremeiablement al descens. Catalunya es troba just en aquesta fase, la que ens diu que no voler ascendir a primera significa descendir a tercera. I el més lamentable és que les causes no es troben en la suposada força d'Espanya, que és un tigre de paper, sinó en el complex d'insignificança de Catalunya. Bé, de Catalunya no. D'alguns catalans. Especialment d'aquells que governen el país i que, remenant la cua davant Madrid o anant-hi a protestar amb veu aflautada, l'han dut a la vora de l'abisme.

El proper 28 de novembre, per tant, tindrem oportunitat de votar a favor de la independència de Catalunya amb la plena seguretat que, a diferència de les eleccions anteriors, no serem víctimes d'una estafa i que el nostre vot no serà posat al servei del PSOE català per tal que l'espanyolisme ocupi, com ara ocupa, totes les àrees de poder del país. Catalunya necessita que el 28-N l'independentisme conseqüent sigui com més fort millor per diverses raons, especialment per dues: una, per foragitar l'espanyolisme de la Generalitat; i dues, per impedir el relaxament en matèria nacional de la força que guanyarà les eleccions i que, com és prou sabut, serà CiU. De fet, hi ha moltíssims independentistes convergents que, conscients del perill de relaxament de la seva direcció, consideren que un bon resultat de Reagrupament i Solidaritat serà bo per a la formació, perquè l'esperonarà. Són persones que saben que una cosa és rebre l'esperó noble de l'independentisme no claudicant i una altra haver d'aguantar el galdós discurs d'un lloro converfòbic capaç de qualsevol cosa per tal de continuar gronxant-se al Pati dels Tarongers.

Tanmateix, perquè això s'esdevingui, el 28-N cap independentista no es pot quedar a casa. El crit clar i majoritari de la manifestació del passat 10 de juliol ha de tenir una extensió conseqüent en el Parlament de Catalunya. Més que res perquè, mentre el descens de categoria, en futbol, dura un mínim de nou mesos, un resultat advers, en unes eleccions, és una travessia del desert que dura quatre anys.

dilluns, 22 de novembre del 2010

El cinema català s'obre pas


Diari Avui - 22/11/2010 - Editorial

El cinema català viu en aquests moments una situació esperançadora. En els dos darrers anys, pel·lícules de producció o coproducció catalana han rebut 150 premis en festivals de cinema d'arreu del món. Guardons que, com és el cas de l'Ós d'Or obtingut per La teta asustada a la Berlinale del 2009, són d'una notorietat internacional encomiable.

La raó d'aquest èxit als festivals de cinema es basa en el talent, però també té un component fonamentat en una raó negativa: tradicionalment, Catalunya ha destinat pocs recursos a la producció cinematogràfica. Aquest fet ha fomentat un cinema de risc, que ha vençut mancances econòmiques amb experimentació, imaginació i llibertat. La limitació de recursos ha propiciat pel·lícules que es mouen bé en els àmbits cinèfils, però que a l'hora d'entrar en els circuïts més comercials dilueixen el seu potencial. En aquest sentit, es marca la diferència amb el cinema que es fa Madrid, més tendent a imitar a Hollywood perquè disposa d'un finançament més gran.

El següent estadi a què ha d'aspirar el cinema català és aconseguir traduir la qualitat i el caràcter d'autor de gran part de la seva producció en esdeveniments també populars i comercials. Els triomfs dels festivals no són mai garantia d'èxit a les taquilles. I sense fer calaix no es pot construir una indústria sòlida que a més de satisfer un mercat intern tingui una bona sortida internacional.

El camí que va de la creació d'autor a les superproduccions de Hollywood té moltes estacions. Catalunya ha d'arribar a i fer-se forta en les creacions que aportin el plus creatiu, que sembla ara adormit en el cinema més comercial, i alhora oferir missatges d'intensitat global. Pa negre és un dels exemples d'aquest nou model. Porta 720.000 euros i 120.000 espectadors en 33 dies i té bones perspectives de distribució internacional.

diumenge, 21 de novembre del 2010

L'espanyolitat de Duran i Lleida


E-Notícies - 18/11/2010 - Víctor Alexandre

Hi ha catalans que tot sovint es pregunten com és que Josep Antoni Duran i Lleida sempre apareix a les llistes dels polítics més ben valorats pels espanyols. No ho entenen. Pensen que no és normal que un polític català estigui tan ben vist en el país de la cerrazón. I tenen raó, no és normal. Llevat que es tracti d'un polític que, tot i ser català, sigui percebut com a espanyol i que encarni allò que els espanyols pensen que ha de ser un català com cal. És a dir, un espanyol per a qui Catalunya no sigui res més que la seva "patria chica" i que no confongui el "terruño" amb la "nación". Una "nación" que, com va dir Déu quan va posar fil a l'agulla en la Creació, és "única e indivisible". Duran i Lleida és d'aquesta mena de catalans. Per això els espanyols n'estan tan enamorats. Jo, si fos espanyol, també n'estaria sentint-lo dir coses com aquesta: "Jo no puc ser independentista per dues raons: una intel·lectual i l'altra sentimental. D'una banda, no ho veig possible perquè Europa no ho acceptaria. I, per descomptat, Espanya tampoc. De l'altra, el meu pare segueix vivint en un poblet d'Aragó i el meu cor no pot acceptar que el meu pare i jo visquem en països diferents i que una frontera ens separi".

Si algú es pregunta què és la demagògia, aquí en té un bon exemple. I, a més, del mateix nivell intel·lectual que la demagògia de Rosa Cullell sobre aquesta qüestió. Per això jo, seguint l'esquema de Duran, em faig creus del drama identitari que deuen estar vivint molts catalans ara mateix. Més que res perquè si tenir un familiar vivint "a l'Aragó" et converteix automàticament en espanyol, no hi ha dret que tenir-lo a Dublín, a Stuttgart o a Xangai no et converteixi, en bona lògica, en irlandès, en alemany o en xinès.

Tanmateix, hi ha un parell de coses que no encaixen. Una és el fet que el pare del senyor Duran i Lleida no viu pas a Espanya. Viu a la Franja de Ponent. És a dir, als Països Catalans. I l'altra, és que en una Catalunya independent no hi haurà cap frontera amb Espanya per la mateixa raó que ja no n'hi ha ara entre els països membres de la Unió Europea. I aquí, ves per on, és on el senyor Duran es veu traït pel seu subconscient. Duran sap que Catalunya és una nació d'Europa i que Espanya n'és una altra, però es revela contra aquesta evidència perquè sempre ha frisat per ser espanyol, fins al punt que, com recorda el llibre Viatge a les entranyes de la llengua, ja de jovenet denunciava els companys de classe que no cantaven el Cara al sol. Per això, ara, tenir passaport català li suposaria un trauma irreversible.

Quant a l'argument que Espanya i Europa no acceptarien la independència de Catalunya, és només una expressió verbal dels desitjos del senyor Duran. Ell és un home que està en contra de la independència del seu país. El vol subordinat fins a la fi dels segles. I, per apaivagar la mala consciència que això li crea, necessita cercar aliats imaginaris, com ara Espanya -precisament el nostre botxí- o una Europa enemiga del dret a l'autodeterminació dels pobles. Però Europa, com no pot ser de cap altra manera malgrat el senyor Duran, acceptarà el que decideixin democràticament i pacíficament els catalans. El que sí que pot passar, arribat el moment, és que es produeixin canvis en la situació familiar del senyor Duran. Pot ser que el pare del senyor Duran decideixi viure a la Catalunya independent i que el senyor Duran se'n vagi a viure a Espanya.

Eric Cantona - Acció mundial contra el bancs

Què passa amb el català

Diari Avui - 20/11/2010 - Joan Abril Español

La llengua serveix per comunicar-nos, amb convivència pacífica, sense estridències socials, ja sigui per expressar sentiments, coneixements tècnics, bellesa; ras i curt: la llengua ens hauria de servir per humanitzar la societat i no pas per fer-la mesella, o com a excusa per fomentar conflictes rudement partidistes.

Avui 20 de novembre del 2010, a Vilassar de Dalt es fa un debat sobre el català des de diversos punts de vista: legals, socials, institucionals i lingüístics. Sobren raons per creure que la llengua, ara com ara, no pot avançar només amb accions de govern. Tan sols un exemple: el dia 3 de juliol del 2009 trenta membres del Consell Social de la Llengua Catalana van adreçar una demanda oficial al president del Consell, el Sr. Montilla, davant la qual no hi ha hagut cap resposta oficial. La demanda: debatre la situació i el futur del català a partir d'un annex, que diu “sembla que la normalització del català no pugui avançar més perquè ha topat amb un sostre polític: nosaltres pensem que els esforços continuats del Govern de Catalunya per la normalització del català no són prou eficaços perquè no qüestionen d'una manera prou enèrgica la subordinació de Catalunya, i del seu idioma, dins el Regne d'Espanya [...] La llengua catalana només serà normal a Catalunya si els seus Parlament i Govern són políticament sobirans en tots els àmbits i no sotmesos, en les seves decisions polítiques, a cap altre poder legislatiu o executiu que el poble de Catalunya no hagi acceptat lliurement”. La llengua, doncs, també necessita accions populars, de la societat civil, com ara les que s'han organitzat a través del Dret a Decidir, les consultes populars que s'han estès arreu del país.

La sentència del Constitucional, promoguda pel Partit Popular, ha obert la porta per recórrer contra qualsevol reglament o decret que insinuï tímidament l'ús preferent del català. El trilingüisme a Catalunya, si comptem l'aranès, s'ha de contemplar des d'una mirada surrealista si hem de fer cas de la sentència del Constitucional, segons la qual saber català en el seu territori no és un deure per a la ciutadania, sinó tan sols un dret.

Aquesta condició legal fa anys i panys que es pot veure reflectida en la qualitat de la llengua. ¿Com es parla el català? En el pla fonètic, ensordim els homes i les dones, menxem com si manxéssim, entrem en un despatx obert com si fos un despatx tancat. En el pla sintàctic, el cel se'ns cau al damunt en lloc que ens hi caigui només, tenim que pagar com a ciutadans de segona en lloc d'haver de pagar i prou, obrim a les vuit i mitja en lloc de fer-ho a dos quarts de nou, donem petons en lloc de fer-ne, estem al menjador en lloc de ser-hi, ens donen ganes de protestar en lloc que ens en vinguin ganes. En el pla fraseològic o del lèxic, hasta inclús tenim dret a parlar en català en lloc fins i tot hi tenim dret; des de luego, la sentència ens ha encongit en lloc de no cal dir que la sentència ens ha encongit, tenim la llengua suelta en lloc de tenir-la llarga o ens n'anem pitant en lloc d'anar-nos-en volant...

Sumar esforços:

El debat és a Vilassar de Dalt, un poble petit demogràficament, i un gran poble en iniciatives culturals, que acull no tan sols els mateixos vilatans, sinó tota la ciutadania d'aquest gran país que és Catalunya, perquè aquestes reflexions sobre la llengua sempre volen sumar esforços, que ja han liderat milers d'entitats per dignificar la llengua i mai per fer-la servir com a instrument de divisió o de partidismes mal entesos.

Fa trenta-cinc anys que va morir el gran dictador, i en fa trenta-un que tenim un autogovern, però les quotes de normalitat lingüística i cultural només es podran aconseguir amb un govern plenament lliure dels embats d'una Espanya que ens vol només folklòrica, és a dir morta. I davant d'aquestes pretensions finals de l'Estat, volem un país que visqui lliure i amb plena sobirania. Altrament, no serem.

dimecres, 17 de novembre del 2010

Yo votaré a Joan Laporta




La Vanguardia – 17/11/2010 - X. SALA I MARTÍN


Si las encuestas no vuelven a fallar estrepitosamente, faltan sólo 11 días para que se acabe la pesadilla y el peor gobierno de la historia de Catalunya abandone finalmente el poder. Y es que todo apunta a que el tripartito no sumará y no podrá volver a castigarnos con su existencia. Curiosamente, parece que ICV se mantendrá. Digo curiosamente porque durante la pasada legislatura y a pesar de contar sólo con el 9% de los votos, ha impuesto un chantaje ideológicocuyo exponente más claro ha sido coser a multas a los que circulaban a 80 km/h con un argumento medioambiental que nadie ha conseguido demostrar.


También parece que ERC se hundirá en el abismo, lo cual es lógico dada la traición sistemática a sus principios a cambio de 30 miserables monedas de poltrona.


El probable descalabro del PSC es mucho más interesante. Al fin y al cabo, la mayor catástrofe económica, social y política del país ha sucedido mientras los socialistas tenían el monopolio del poder. Esta vez no pueden dar las culpas a los 23 años de Pujol porque gobernaban en todos (repito, ¡todos!) los grandes ayuntamientos del país, las mayoría de las diputaciones, la Generalitat y el Gobierno de España. El absolutismo socialista ha presidido la mayor caída del PIB, el mayor aumento del paro, el mayor endeudamiento de la Generalitat en las peores condiciones financieras, el mayor aumento de la pobreza, el mayor deterioro institucional y el mayor ejercicio de censura de los medios: hay que “arrancar la costra nacionalista”, dijo el portavoz del PSC, Joan Ferran, antes de despedir a los líderes de audiencia Antoni Bassas, Jaume Barberà, Jordi Basté y Toni Clapés. “Barbeta, ¡estás muerto y no lo sabes!”, amenazó el quijotesco director de comunicación, Antonio Bolaño, un aprendiz de profesor Moriarty a la postre abandonado por sus colegas por su falta de talla. Por suerte, todo indica que ese abuso e incompetencia llegarán a su fin el 28-N.


Las encuestas dan como ganador a Ar- tur Mas. Mas será un buen presidente. A diferencia de Montilla, tiene estudios, es capaz, inteligente, honrado, trabajador, es políglota y ha leído (y no me refiero al Zoo de’n Pitus). No tiene el carisma de Pujol, pero seguramente será mucho mejor gestor. En circunstancias normales, yo votaría a Mas. Pero las circunstancias no son normales. Son especiales. No es la hora de la buena gestión. Es la hora de evitar que haya mayorías absolutas, es la hora de echar a los socialistas del poder y es la hora de la valentía. Por esas razones, yo no votaré a Artur Mas. Me explico.


Las mayorías absolutas siempre han sido malas, tanto las del PSOE o CiU en los ochenta como la del PP en el 2000: la soberbia y la falta de control hacen que el gobernante se comporte como un dictador cuando tiene la mayoría. No es bueno, pues, votar a CiU cuando parece que está al borde de la mayoría absoluta.


La pregunta es: y si no la tiene, ¿con quién va a pactar Mas? Me consta que gente de peso dentro de la coalición apuesta por una alianza con el PSC. Los poderes económicos y mediáticos también quieren la sociovergencia. Pero ya he explicado que es importantísimo que los socialistas sean expulsados de la Generalitat. Y votar a CiU no garantiza esa expulsión. La única manera de garantizar que CiU no tenga mayoría absoluta ni dependa del PSC es que dependa de otra fuerza nacionalista. Eliminada ERC por su manifiesta traición a sus propios ideales, sólo nos quedan Solidaritat Catalana (Joan Laporta) y Reagrupament (Joan Carretero).


Lo que nos lleva al tercer tema: la valentía. La sentencia del Tribunal Constitucional ha cerrado toda opción de mejorar dentro del marco actual, por lo que ha llegado el momento de tomar decisiones comprometidas y valientes. CiU es un partido esencialmente cobarde porque tiene demasiados flancos y demasiadas deudas. Necesitamos personas nuevas y valientes.


En este sentido, Laporta es muy superior a Carretero. He trabajado con él durante siete años y les puedo asegurar que, digan lo que digan algunos medios, Joan Laporta es un hombre íntegro y honesto, extraordinariamente inteligente y, además, es de las personas más valientes del mundo. ¿Quién, si no, se hubiera presentado a estas elecciones pudiendo haberse sentado a saborear los éxitos conseguidos con el Barça, a sabiendas de que la política conllevación de todo tipo de noticias distorsionadas, intencionadamente negativas, cuyo objetivo es evitar que obtenga representación parlamentaria?


Yo he visto a Joan Laporta enfrentarse al todopoderoso Florentino Pérez y ganar (arrancó a Eto'o de sus garras y Samuel aca dándonos no una sino dos Champions). He visto a Laporta luchar contra todos para desbancar a nuestros rivales de sus puestos de privilegio en UEFA, FIFA y diferentes comités arbitrales y defender los intereses del Barça en esos foros con una valentía que a veces hasta daba miedo. Y le he visto, todos le hemos visto, transformar al Barça de Gaspart en el Barça de las seis copas.


Lo que necesitamos es esa valentía y esa determinación. Ya basta de quedar bien, de pedagogía, de seny, de encajes, de ser la parte moderada del debate y de cumplir las reglas impuestas por otros. Jordi Pujol dijo hace unos días que ya no encontraba argumentos contra la independencia. President, ¡es que a lo mejor no los hay! Y cuando no hay argumentos, uno debe pasar a la acción. Para ello, se necesitan líderes valientes y sin deudas políticas. Por eso, el 28-N votaré a Solidaritat Catalana. Votaré a Joan Laporta.